Επεξεργασία φύλλων ελιάς για την ανάκτηση βιοδραστικών ενώσεων με χρήση προηγμένων τεχνολογιών εκχύλισης : διερεύνηση της αντιοξειδωτικής τους δράσης - Ιωαννίδου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών., 2015)
Το ελαιόδενδρο(Olea europeaea, Oleaceae) έχει ιστορικά παρουσιάσει τεράστια οικονομικά και διατροφικά οφέλη στην λεκάνη της Μεσογείου. Οι εξαιρετικές ιδιότητες του OBPs έχουν προωθήσει ενεργά την έρευνα σχετικά με τις πρώτες ύλες για την απόκτηση τους. Οι δύο κύριες πηγές OBPs είναι τα φύλλα της ελιάς και τα απόβλητα από τη βιομηχανία ελαιολάδου. Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς (OLE) περιέχει ενώσεις με ισχυρές αντιμικροβιακές δράσεις ενάντια στα βακτηρίδια, μύκητες, και στο μυκοπλασμα. Επιπλέον, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ελευρωπαΐνη (ΟΕ) είναι το κύριο γλυκοσίδιο στις ελιές και είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση των προϊόντων της ελιάς.Είναι γνωστή ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Τα φύλλα της ελιάς είναι φθηνές πηγές ελευρωπαΐνης. Το επίπεδο ελευρωπαΐνη στα φύλλα ελιάς διαφέρει ανάλογα με ποικιλία της ελιάς, την ώρα της συλλογής, το κλίμα, κλπ. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη απλών και αποτελεσματικών μεθόδων εκχύλισης για την παραλαβεί της ελευρωπαΐνης είναι μεγάλης σημασίας. Στόχος της παρούσας πειραματικής μελέτης είναι o προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής δράσεις των φύλλων ελιάς η οποία βασίζεται κυρίως στην ελευρωπαΐνη που περιέχεται στα φύλλα. Στην παρούσα εργασία θα γίνουν εκχυλίσεις φρέσκων φύλλων ελιάς αλλά και φύλλων ελιάς που έχουν υποστεί ξήρανση με τη μέθοδο Solar Dryin και Air Drying σε θερμοκρασίες των 30° C ,50° C και 70°C .Θα μελετηθούν οι κινητικές ξήρανσης,θα προσδιοριστεί η σταθερά ξήρανσης k και το πώς αυτή επηρεάζει το ρυθμό ξήρανσης. Θα μελετηθεί επίσης η επίδραση της ξήρανσης στην απόδοση εκχύλισης και κατ’επέκταση στην αντιοξειδωτική δράση των φύλλων. Η συμβατική εκχύλιση, η εκχύλιση Soxhlet, η εκχύλιση με μικροκύματα (MAE) , η εκχύλιση με υπερήχους (UAE) καθώς και ο συνδυασμός MAE/ UAE είναι οι μέθοδοι εκχύλισης που θα πραγματοποιηθούν,χρησιμοποιώντας διάφορους διαλύτες όπως το νερό, τη μεθανόλη καθώς και σύτημα νερού/αιθανόλης. Θα συγκριθούν οι μέθοδοι ως προς την απόδοσή τους και τέλος θα ακολουθήσει μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης των εκχυλισμάτων.