Διερεύνηση παραμέτρων σφαιροποίησης (pelletizing) λεπτομερών τεμαχιδίων - Τρίμη, Πολυάνθη -Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Η διαρκής εξόρυξη των διαφόρων κοιτασμάτων έχει οδηγήσει στην εξάντληση των φυσικών πόρων και σε μεγάλα προβλήματα διαχείρισης των μεγάλων όγκων των αποβλήτων, που προκύπτουν από την επεξεργασία τους. Έτσι, έχει παρουσιαστεί πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των εξορυσσόμενων μεταλλευμάτων ακόμα και των πλέον λεπτόκοκκων, που έως τώρα απορρίπτονταν λόγω μεγέθους ως στείρα. Μια λύση σ' αυτό το πρόβλημα φαίνεται να δίνει η ολοένα μεγαλύτερη ανάπτυξη της βιομηχανίας παραγωγής σφαιροποιημένων προϊόντων (pellet). Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής pellet από ένα υλικό, το οποίο είναι απόβλητο βιομηχανικής κατεργασίας. Το συγκεκριμένο υλικό βρίσκεται σε μορφή σκόνης ενώ στα δείγματα προστίθενται διάφορες ποσότητες ασβεστόλιθου προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν θετική επίδραση του στην αντοχή και στις φυσικοχημικές ιδιότητες των παραγόμενων pellet. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικές διατάξεις και συγκεκριμένα α) ένας δίσκος σφαιροποίησης παρόμοιος με αυτούς που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και β) μία αυτοσχέδια μηχανή σφαιροποίησης. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητα του συγκεκριμένου υλικού στην τριβή και στην πτώση από ύψος. Οι παραπάνω δοκιμές έγιναν με σκοπό να βρεθεί αν τα pellet, που προκύπτουν, έχουν την απαιτούμενη αντοχή ώστε να μπορούν να καθίστανται εύκολα διαχειρίσιμα χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, δηλαδή ερευνήθηκε η δυνατότητά τους να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται χωρίς να καταστρέφονται. Τέλος, έγιναν δοκιμές και μετρήθηκε ο χρόνος αποσύνθεσης των pellet καθώς και η τιμή του pH που παρουσίασαν τα διαλύματα.