Διαμόρφωση του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής των Σκανδιναβικών χωρών με βάση τη Μέθοδο Αποτίμησης Χαρτοφυλακίου - Κάμπαξης, Ηρακλής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να αξιολογήσει τον ενεργειακό σχεδιασμό των Σκανδιναβικών χωρών και της Σκανδιναβίας εν τω συνόλω της ως προς την διαμόρφωση των μιγμάτων ηλεκτροπαραγωγής για το έτος 2011. Επιπροσθέτως, πραγματοποιείται η παρουσίαση προτάσεων για τη μελλοντική κατανομή των εκάστοτε διαθέσιμων ενεργειακών πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε περίπτωση επαλήθευσης σεναρίων που αφορούν μέτριες και υψηλές τιμές καυσίμων και τιμών εκπομπών CO2. Η εξαγωγή των αποτελεσμάτων στηρίζεται στο θεμελιώδες υπόδειγμα μέσου – διακύμανσης που κατέχει κυρίαρχη θέση στο πλαίσιο της σύγχρονης θεωρίας χαρτοφυλακίου που πρώτος ανέπτυξε ο καθηγητής Harry M. Markowitz την δεκαετία του 1950. Το πρώτο μέρος της διπλωματικής εργασίας εισάγει τον αναγνώστη στα βασικά σημεία της σύγχρονης θεωρίας χαρτοφυλακίου ξεκινώντας με την καίρια συμβολή του Markowitz. Εν συνεχεία, πραγματοποιείται η μαθηματική διατύπωση των βασικών μεγεθών της απόδοσης και του κινδύνου όπως και της αρχής της διαφοροποίησης. Ακολούθως, παρουσιάζεται αναλυτικά ο προσδιορισμός του αποτελεσματικού μετώπου στις περιπτώσεις δύο και πολλών χρεογράφων και το πώς αυτό επηρεάζεται με την εισαγωγή ενός ακίνδυνου χρεογράφου. Στην επόμενη ενότητα, ακολουθεί η ανάλυση χρησιμότητας και γίνεται αναφορά στις στάσεις των επενδυτικών μονάδων απέναντι στον κίνδυνο. Έπειτα, πραγματοποιούνται κάποιες γενικές παρατηρήσεις όσον αφορά στα αρνητικά σημεία του υποδείγματος μέσου – διακύμανσης, ενώ στην τελευταία ενότητα του πρώτου μέρους γίνεται συνοπτική παρουσίαση άλλων υποδειγμάτων διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Το δεύτερο μέρος της παρούσας εργασίας, εισάγει αρχικά τον αναγνώστη στην εφαρμογή της σύγχρονης θεωρίας χαρτοφυλακίου στον ενεργειακό σχεδιασμό και προχωράει στην παρουσίαση της ενεργειακής κατάστασης στην Σκανδιναβία στα πλαίσια της οποίας παρατίθενται τα πραγματικά μίγματα ηλεκτροπαραγωγής για το έτος 2011. Ακολούθως, γίνεται εκτενής αναφορά στα χαρακτηριστικά των ενεργειακών τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής που επιλέχθηκαν να συμπεριληφθούν και αναλυτικός προσδιορισμός της απόδοσης και του κινδύνου ανά ενεργειακή πηγή ηλεκτροπαραγωγής. Κατόπιν, πραγματοποιείται αναλυτική περιγραφή του τρόπου εξαγωγής των άριστων ενεργειακών χαρτοφυλακίων και αποτελεσματικών μετώπων και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και οι προτάσεις ενεργειακού σχεδιασμού για την ηλεκτροπαραγωγή ανά έτος και ανά σενάριο τιμών καυσίμων και τιμών εκπομπών CO2. Τέλος, παρουσιάζονται κάποια γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν και γίνεται αναφορά σε προτάσεις επέκτασης της παρούσας μελέτης.