Νανογαλακτώματα με βάση το ελαιόλαδο και ενσωμάτωση βιοδραστικών συστατικών - Κατσούλη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2015)
Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η παρασκευή και η μελέτη των φυσικών ιδιοτήτων των w/o νανογαλακτωμάτων με βάση το ελαιόλαδο με ενσωμάτωση ενδογενών συστατικών του ελαιόλαδου (γαλλικό οξύ, καφεϊκό οξύ, βανιλικό οξύ, ασκορβικό οξύ, συριγγικό οξύ και κερσετίνη) με αμφιφιλικό χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας μη-ιονικούς γαλακτωματοποιητές (Tween 20 και Tween 40) και χωρίς την προσθήκη συν-επιφανειοδραστικής ουσίας. Πιο συγκεκριμένα κατασκευάστηκαν τριαδικά μίγματα, προκειμένου να μελετηθούν οι ιδιότητές τους. Οι ιδιότητες των νανογαλακτωμάτων που εξετάστηκαν ήταν το ιξώδες, το χρώμα, η θολότητα, η μέση διάμετρος σταγονιδίων, ο δείκτης πολυδιασποράς, ο δείκτης διάθλασης, ο δείκτης σταθερότητας και η επιφανειακή τάση των διαλυμάτων νερού/βιοδραστικού συστατικού.