Μελέτη Σύνθετων Υποστυλωμάτων Δικτυωτής Μορφής από Λεπτότοιχες και μη Διατομές - Μουτάφης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν σύνθετα υποστυλώματα δικτυωτής μορφής αποτελούμενα από λεπτότοιχες και μη διατομές. Οι διατομές που χρησιμοποιήθηκαν είναι μορφής C, ενώ οι ράβδοι δικτύωσης είναι γωνιακά L. Οι φορείς αναλύθηκαν με τη μέθοδο του Ευρωκώδικα 3, καθώς και με το πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων ADINA 9.0. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν συγκρίθηκαν μεταξύ τους. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρατίθενται εισαγωγικά στοιχεία σχετικά με το δομικό χάλυβα, καθώς και οι θεωρητικές έννοιες που αφορούν τα σύνθετα υποστυλώματα σύμφωνα με τη θεωρία αλλά και με τον Ευρωκώδικα 3. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσονται εισαγωγικά στοιχεία σχετικά με τις χαλύβδινες διατομές ψυχρής έλασης. Επίσης, περιγράφεται η διαδικασία παραγωγής, καθώς και τα διάφορα είδη και τα πλεονεκτήματα χρήσης των διατομών ψυχρής έλασης στις μεταλλικές κατασκευές. Τέλος, γίνεται αναφορά στις μορφές αστοχίας των λεπτότοιχων διατομών, τόσο ως καθολικός λυγισμός μέλους ( καμπτικός, στρεπτικός, στρεπτοκαμπτικός), όσο και ως λυγισμός της διατομής ( τοπικός λυγισμός και λυγισμός με στρέβλωση). Στο τρίτο κεφάλαιο, αναλύεται ο τρόπος υπολογισμού του φορτίου αντοχής αμφιαρθρωτών σύνθετων υποστυλώματων με ράβδους δικτύωσης με τη μέθοδο του Ευρωκώδικα 3. Στο τέταρτο κεφάλαιο, περιγράφεται διεξοδικά η διαδικασία προσομοιώσης των φορέων στο πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων ADINA για γραμμική και μη-γραμμική ανάλυση. Μέσω της γραμμικής ανάλυσης εξάγονται οι ιδιομορφές και τα κρίσιμα φορτία λυγισμού, ενώ μέσω της μη-γραμμική ανάλυσης, που εισάγονται μη-γραμμικό υλικό και γεωμετρία με ατέλειες, υπολογίζεται το φορτίο αντοχής. Η παραπάνω διαδικασία έγινε και με γραμμικά (Beam elements) και με επιφανειακά στοιχεία (Shell elements). Στο πέμπτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την ανάλυση των φορέων με τις παραπάνω μεθόδους για τα δύο διαφορετικά είδη εξεταζόμενων διατομών, ενώ, τέλος στο έκτο κεφάλαιο συνοψίζονται τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών.