Ανάπτυξη προγράμματος υπολογισμού αποτυπώματος άνθρακα με βάση το ISO 14064-1:2006. - Στρουμπούλης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη ενός προγράμματος υπολογισμού των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου όπως επίσης και μία ολοκληρωμένη μεθοδολογία σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις του Προτύπου IS0 14064-1:2006. Στα πρώτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση του φαινομένου του θερμοκηπίου όπως επίσης και των αερίων που το επηρεάζουν. Γίνεται αναφορά στο Δυναμικό Υπερθέρμανσης του Πλανήτη για όλα τα αέρια του θερμοκηπίου και των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μία χρονική ανασκόπηση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί όπως επίσης και των εξελίξεων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο στις Η.Π.Α. και την Κίνα και τους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το 2030. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις μεθοδολογίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία του προγράμματος MyCarbonFtprint. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εξέλιξη του προγράμματος και εκτενής αναφορά των δεδομένων που καλείται να συμπληρώνει ο χρήστης για την εξαγωγή αποτελεσμάτων. Μία μορφή εγχειριδίου χρήσης. Στο πέμπτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται αναλυτικά το πρώτο μέρος του ISO 14064-1:2006. Στο έκτο κεφάλαιο αναπτύσσεται η προκύπτουσα από το Πρότυπο μεθοδολογία. Στο έβδομο κεφάλαιο εφαρμόζεται η αναπτυχθείσα μεθοδολογία σε εταιρεία και η ποσοτικοποίηση πραγματοποιείται με την χρήση του MyCarbonFtprint. Στο όγδοο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται αξιολόγηση των εξαχθέντων αποτελεσμάτων, συγκριτική ανάλυση με τα αποτελέσματα εφαρμογής άλλης μεθόδου και παρουσίαση των συμπερασμάτων.