Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και ανάπτυξη σχεδίου για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ζαχάρως - Μήτσικας, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο Ζαχάρως. Αρχικά αναλύονται ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των αστικών στερεών αποβλήτων. Στη συνέχεια αναφέρονται στοιχεία του εξοπλισμού και των μεθόδων διαχείρισης των αποβλήτων. Δίδεται έμφαση στις προτεινόμενες μεθόδους της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Ακολουθεί η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης στη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο, όπου επισημαίνονται και τα προβλήματα. Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει σύστημα διαλογής στην πηγή με τη χρήση τριών κάδων, κατασκευή του εργοστασίου ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και διαχείριση ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο το περιβάλλον, στην κατεύθυνση της μηδενικής παραγωγής αποβλήτων.