Μεθοδολογικό πλαίσιο συγκριτικής αξιολόγησης σε πόλεις μεσαίου μεγέθους: Η περίπτωση των αστικών κέντρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Κόλλιας, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2015)
Κατά την διάρκεια των ετών έχουν γίνει διάφορες έρευνες, οι οποίες έχουν ως στόχο την κατάταξη των πόλεων και των χωρών ολόκληρου του κόσμου με βάση την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους κατοίκους τους. Οι μελέτες που έχουν γίνει διαφέρουν μεταξύ τους, καθώς καθεμία λαμβάνει υπόψη διαφορετικά κριτήρια. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, αρχικά, προσδιορίζεται ο όρος «ποιότητα ζωής», και γίνεται αναφορά στις διάφορες έρευνες, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως και αφορούν την κατάταξη των πόλεων με βάση το ποια πόλη προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στους ανθρώπους. Έπειτα, αναλύεται το συστήμα αστικών δεικτών, DRPD-50, το οποίο αποτελεί πηγή έμπνευσης των δεικτών που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ποιότητας ζωής των πόλεων της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας και επίσης αναλύονται οι μέθοδοι της πόλης-βάσης και της απόκλισης από το μέσο που εφαρμόζονται ως μέθοδοι τυποποίησης . Τέλος, γίνεται σχολιασμός των αποτελεσμάτων που προέκυψαν και εξαγωγή των συμπερασμάτων ολόκληρης της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε.