Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Υβριδικού Μεταευρετικού Αλγορίθμου Βελτιστοποίησης Προβλήματος Δρομολόγησης Οχημάτων με Παράθυρα Χρόνου - Βάθης, Μιχάλης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας. Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής, 2015)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται ένας υβριδικός μεταευρετικός αλγόριθμος για την επίλυση του προβλήματος δρομολόγησης οχημάτων με παράθυρα χρόνου, βασισμένο στον συνδυασμό του αλγορίθμου βελτιστοποίησης αποικίας μυρμηγκιών και του αλγορίθμου βελτιστοποίησης σμήνους σωματιδίων. Το πρόβλημα αποτελείται από ένα σύνολο οχημάτων, μία κεντρική αποθήκη και ένα σύνολο πελατών προς εξυπηρέτηση. Τα οχήματα έχουν περιορισμένη χωρητικότητα και ο κάθε πελάτης χαρακτηρίζεται από προκαθορισμένη ζήτηση, συντεταγμένες αλλά και ένα παράθυρο χρόνου στο οποίο επιτρέπεται η εξυπηρέτησή του από κάποιο όχημα. Ο κάθε πελάτης πρέπει να εξυπηρετηθεί από ένα και μόνο όχημα. Το κάθε όχημα ξεκινά το δρομολόγιό του από την κεντρική αποθήκη και αφού εξυπηρετήσει τους πελάτες που του αντιστοιχούν ανάλογα με το πλάνο δρομολόγησης, πρέπει να επιστρέψει στην κεντρική αποθήκη μέχρι κάποιο προκαθορισμένο χρονικό όριο. Η κατάστρωση του βέλτιστου δρομολογίου για την εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται με κεντρικό άξονα πρώτον την ελαχιστοποίηση των χρησιμοποιούμενων οχημάτων και δεύτερον την ελαχιστοποίηση της απόστασης που διανύουν αθροιστικά τα οχήματα κατά την εκτέλεση του δρομολογίου τους, συνεπώς, λύσεις του προβλήματος με λιγότερα οχήματα είναι βέλτιστες ανεξαρτήτου μήκους διαδρομής που αυτά διανύουν. Η μέθοδος που προτείνεται για την επίλυση του προβλήματος αποτελείται από έναν αλγόριθμο βελτιστοποίησης αποικίας μυρμηγκιών ο οποίος σε κάθε του επανάληψη, μετά την κατασκευή της λύσης που αναπαριστά το κάθε μυρμήγκι, τις βελτιστοποιεί χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο βελτιστοποίησης σμήνους σωματιδίων. Η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου αλγορίθμου εξετάστηκε ενδελεχώς χρησιμοποιώντας πρότυπα προβλήματα αναφοράς από τη βιβλιογραφία. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την περεταίρω έρευνα προς την κατεύθυνση του συνδυασμού των δύο αλγορίθμων και της παραμετροποίησης του αλγορίθμου για τα εκάστοτε προβλήματα.