Σύνταξη τεχνικού φακέλου πιεστικού εξοπλισμού για πιστοποίηση CE - Χρυσοστόμου, Κυριακή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας. Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής, 2015)
Η ευρωπαϊκή Οδηγία 97/23/ΕΚ (97/23/EC) ή «Οδηγία PED» ισχύει υποχρεωτικά από τον Ιούνιο 2002 (Υ.Α. 16289/330, Φ.Ε.Κ. 987Β/1999) και καλύπτει το σχεδιασμό, την κατασκευή και την πιστοποίηση εξοπλισμού υπό πίεση και συγκροτημάτων με μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση άνω των 0,5 barg (μανομετρική πίεση) που γίνονται αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συσκευές που πιστοποιούνται με βάση τις διατάξεις της Οδηγίας σημαίνονται με CE και μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπόδια από εθνικές νομικές διατάξεις. Στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας PED εμπίπτουν όλες οι νέες συσκευές, διατάξεις και εγκαταστάσεις που λειτουργούν υπό πίεση άνω των 0,5 barg και παράγονται στις χώρες της Ε.Ε. ή εισάγονται σε αυτές από τρίτες χώρες. Τέτοιες διατάξεις είναι ατμολέβητες και σωληνώσεις ατμού, δεξαμενές και σωληνώσεις υγραερίου, εξοπλισμός και εγκαταστάσεις χημικής βιομηχανίας, δοχεία και σωληνώσεις ψυκτικών μονάδων, υδραυλικά συστήματα, πυροσβεστικός εξοπλισμός κ.α. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση των απαιτήσεων της οδηγίας PED όσον αφορά στις ατμογεννήτριες, καθώς επίσης και η σύνταξη του τεχνικού φακέλου ατμογεννήτριας, με εφαρμογή των απαιτήσεων της οδηγίας, ώστε ο εξοπλισμός να πιστοποιηθεί και να σημανθεί με CE. Ειδικότερα, στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται ένας τύπος ατμογεννήτριας σε δύο διαφορετικά μεγέθη, τα οποία αντιστοιχούν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες της οδηγίας PED. Κάθε κατηγορία εξοπλισμού πιστοποιείται με διαφορετικές μεθόδους, ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της οδηγίας PED. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα για τις συνέπειες της εφαρμογής της οδηγίας PED στο σχεδιασμό και την κατασκευή του εξοπλισμού υπό πίεση και ειδικότερα των ατμογεννητριών.