Διερεύνηση ημι-καθολικής μεθόδου πυκνής συνταύτισης σημείων για την εξαγωγή ψηφιακού μοντέλου αναγλύφου και ορθοεικόνας - Κύρκου, Αθανασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της ημι-καθολικής μεθόδου πυκνής συνταύτισης σημείων για την εξαγωγή ψηφιακού μοντέλου αναγλύφου και ορθοεικόνας. Αναπτύσσονται οι βασικές αρχές της τεχνικής της πυκνής συνταύτισης με εφαρμογή του ημικαθολικού αλγορίθμου (SGBM-Semi Global Algorithm), περιγράφεται η μέθοδος υπολογισμού του κόστους συσχέτισης (βαθμού ομοιότητας μεταξύ των εικονοψηφίδων της εικόνας αναφοράς και αναζήτησης) που χρησιμοποιεί, και οι βασικές παράμετροι του αλγορίθμου. Ακόμη, γίνεται εκτίμηση των αποτελεσμάτων με διαφοροποίηση των τιμών των εν λόγω παραμέτρων, και αξιολόγηση των προϊόντων της εφαρμογή της τεχνικής σε ζεύγη αεροφωτογραφιών για την περιοχή της Μήλου. Τέλος, πραγματοποιείται έλεγχος και συγκριτική θεώρηση των προϊόντων της εφαρμογής με ανάλογα προϊόντα από σάρωση με Lidar. Στόχος της παρούσης εργασίας είναι να επισημάνει μέσω της εφαρμογής που πραγματοποιήθηκε, τη χρησιμότητα της τεχνικής της πυκνής συνταύτισης σημείων για την παραγωγή ψηφιακών μοντέλων αναγλύφου, τόσο από άποψη οικονομίας χρόνου, οικονομικών και τεχνικών πόρων, όσο και λόγω της δυνατότητας συλλογής πολύ πιο πυκνής πληροφορίας σε σχέση με τις κλασικές φωτογραμμετρικές μεθόδους. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια γενική αναφορά στο θεωρητικό υπόβαθρο της πυκνής συνταύτισης σημείων και μια πιο ειδική αναφορά στις μεθόδους και τεχνικές που εφαρμόστηκαν για τις ανάγκες εκπόνησης της παρούσης εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο, που αφορά την πρακτική εφαρμογή της τεχνικής της πυκνής συνταύτισης, γίνεται αναφορά στην περιοχή εργασίας, στα δεδομένα, στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στις τεχνικές που εφαρμόστηκαν για την παραγωγή των τελικών προϊόντων. Στο τρίτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μια σειρά ελέγχων των προϊόντων της εφαρμογής και σύγκρισής τους με αντίστοιχα προϊόντα, με στόχο την αξιολόγηση της τεχνικής. Στο τέταρτο κεφάλαιο, διατυπώνονται κάποιες γενικές παρατηρήσεις, και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν μέσα από την πρακτική εφαρμογή της τεχνικής της πυκνής συνταύτισης, καθώς και κάποιες προτάσεις.