Στατιστική ανάλυση σΣοβαρών ατυχημάτων πλοίων του παγκόσμιου στόλου την περίοδο 2000 – 2012 - Βουλγαρέλλης, Μάρκος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2015)
Στατιστική μελέτη και ανά λυση των ατυχημά των όλων των τύπων πλοίων, κατά τη χρονική περίοδο 2000-2012. Οι τύποι πλοίων που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα μελέτη είναι οι εξής:  Πλοία Μεταφοράς Γενικού Φορτίου (General Cargo ships)  Πλοία μεταφοράς Ξηρού Φορτίου Χύ δην (Bulk carriers)  Αμιγώς Οχηματαγωγά Πλοία (Car Carriers)  Πλοία Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (Luquified Natural Gas tankers)  Πλοία Μεταφοράς Πετρελαϊκών Αερίων (Luquified Petroleum Gas tankers)  Αλιευτικά Πλοία (Fishing ships)  Πλοία Ψυγεία (Reefers)  Ro-Ro Οχηματαγωγά Πλοία (Ro-Ro Cargo ships)  Κρουαζιερό πλοια (Cruise ships)  Μικρά Επιβατηγά Πλοία (Passenger ships)  Επιβατηγά -Οχηματαγωγά Πλοία (Passenger Ro-Ro ships)  Πλοία Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων (Containerships)  Δεξαμενόπλοια (Tankers) Η ανάλυση που ακολουθεί έχει την εξής δομή: 1. Ανάλυση των σοβαρών ατυχημάτων κάθε τύπου πλοίου που αναφέρθηκε παραπάνω, εκτός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των δεξαμενόπλοιων, ανά έτος, ανά κατηγορία ατυχήματος και ανά κατηγορία ατυχήματος και έτος. 2. Ανάλυση των ολικών απωλειών κάθε τύπου πλοίου που αναφέρθηκε παραπάνω, εκτός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των δεξαμενόπλοιων, ανά έτος, ανά κατηγορία ατυχήματος και ανά κατηγορία ατυχήματος και έτος. 3. Ανάλυση των ανθρώπινων απωλειών ανά έτος και ανά κατηγορία ατυχήματος. 4. Παρουσίαση των στοιχείων σχετικά με την γεωγραφική περιοχή που συνέβησαν όλα τα σοβαρά ατυχήματα που παρουσιάζονται παραπάνω. 5. Παρουσίαση των ατυχημάτων ανά σημαία που έφεραν τα πλοία τη στιγμή του ατυχήματος και παραβολή των στοιχείων με την αξιολόγηση τους από το Paris MoU. Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα δεξαμενόπλοια δεν αναλύονται διεξοδικά στην παρούσα έρευνα λόγω έλλειψης αναλυτικών στοιχείων για τον στόλο σε λειτουργία όμως τα σοβαρά ατυχήματα αυτών έχουν υπολογιστεί στα τελικά αποτελέσματα για τον αριθμό ατυχημάτων ανά Σημαία. Τέλος παρουσιάζονται συγκεντρωτικά αποτελέσματα για τους πέντε βασικούς πυλώνες της παρούσας ανάλυσης χωρίζοντας τα πλοία σε δύο μεγάλες κατηγορίες, εμπορικά και επιβατηγά, καθώς και παράρτημα με αναλυτικότερα επιμέρους στοιχεία σχετικά τις Σημαίες, τα ατυχήματά τους, τον στόλο τους και τις συχνότητες που εμφανίζουν.