Προστασία από ηλεκτροπληξία στους χώρους υπηρεσιών υγείας - Παυλίτινα, Νικολέττα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η περιγραφή των μέτρων προστασίας που χρησιμοποιούνται στους χώρους υγείας έναντι ηλεκτροπληξίας. Αρχικά, περιγράφεται η έννοια της ηλεκτροπληξίας και τονίζεται η σημασία πρόληψής της. Έπειτα, περιγράφεται ο ηλεκτρολογικός σχεδιασμός τους, καθώς και τα πρότυπα ασφαλείας που έχουν υιοθετηθεί από τις περισσότερες χώρες και την Ελλάδα. Εν συνεχεία, παρουσιάζονται αναλυτικά τα μέτρα προστασίας έναντι ηλεκτροπληξίας, τα οποία επιβάλλονται από τα διεθνή πρότυπα, δίνοντας έμφαση στα συστήματα γειώσεων και το βιοϊατρικό εξοπλισμό, με στόχο την προστασία του ασθενούς από επικίνδυνα ρεύματα και τάσεις. Τέλος, περιγράφεται αναλυτικά το ιατρικό ΙΤ σύστημα (IPS: Isolated Power System) που χρησιμοποιείται σε χώρους ιδιάζουσας σημασίας και προσοχής, όπως τα χειρουργεία.