Εφαρμογή ταξιμέτρου σε κινητό τερματικό Android - Ξένος, Χαράλαμπος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Η προκείμενη διπλωματική εργασία έχει ως θέμα της την ανάπτυξη μιας εφαρμογής ταξιμέτρου σε προγραμματιστικό περιβάλλον Android. Εκτός αυτού στο θεωρητικό μέρος της εργασίας μελετούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας που σχετίζεται με τις δορυφορικές επικοινωνίες και τη σύνδεση τους με τα υπολογιστικά συστήματα και την ανάπτυξη λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 1 εισάγουμε την έννοια των συστημάτων εντοπισμού θέσης και μελετούμε τα είδη αλλά και την εξέλιξή τους στην διάρκεια των χρόνων. Επίσης παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το εύρος της χρήσης τέτοιων συστημάτων αλλά και το μέγεθος αυτού του ολοένα και αυξανόμενο κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Στο δεύτερο κεφάλαιο συναντούμε πληροφορίες για τα εμπορικά συστήματα εντοπισμού θέσης χρηστών και παρουσιάζουμε τέσσερα τέτοια δημοφιλή εμπορικά συστήματα συνοψίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός και εμφανίζοντας και μερικά στιγμιότυπα χρήσης τους. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζουμε συνοπτικά δύο επιστημονικές εργασίες που σχετίζονται με τον κλάδο των συστημάτων εντοπισμού θέσης και εξειδικεύονται στην ανάλυση τεχνικών για την ανάπτυξη μοντέλων εντοπισμού ύποπτης συμπεριφοράς σε διαδρομές ταξί που θα εκμεταλλεύονται δεδομένα από παρόχους εντοπισμού τοποθεσίας και ιδιαίτερα από το GPS. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μελέτη του προτεινομένου συστήματος και της υλοποίησης της εφαρμογής TaxiFriend. Πιο συγκεκριμένα στην ενότητα 4.1 γίνεται μια εισαγωγή και παρουσίαση της κύριας δομής της εφαρμογής. Στην ενότητα 4.2 παρουσιάζεται με σχήματα η γενική αρχιτεκτονική της εφαρμογής, παρουσιάζεται μέσω ενός Information Flow Diagram η ροή των δεδομένων από τις διάφορες οθόνες της εφαρμογής και πως αυτά αποθηκεύονται ή προσπελαύνονται από τον χώρο αποθήκευσης, ενώ στην τελευταία υποενότητα της ενότητας 4.2 παρουσιάζουμε αναλυτικά ποια δεδομένα και με ποιο τρόπο αποθηκεύονται στη συσκευή μας. Στην ενότητα 4.3 παρουσιάζονται σε μορφή εγχειριδίου στιγμιότυπα της εφαρμογής με επεξήγηση της λειτουργικότητας του κάθε στιγμιοτύπου. Τέλος στην ενότητα 4.4 παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίον υλοποιήσαμε την εφαρμογή TaxiFriend. Πιο συγκεκριμένα στην υποενότητα 4.4.1 εισάγουμε τον αναγνώστη στο λειτουργικό σύστημα Android παρουσιάζοντας την εξέλιξή του, τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδιαίτερο και τη διάδοση του στον κλάδο των εφαρμογών λογισμικού. Στην υποενότητα 4.4.2 παρουσιάζονται τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε για την ανάπτυξη της εφαρμογής ενώ στην υποενότητα 4.4.3 παρουσιάζονται κάποια σημαντικά κομμάτια του κώδικα της εφαρμογής και επεξηγείται ο ρόλος τους στη λειτουργία της εφαρμογής. Στο 5ο κεφάλαιο παρουσιάζουμε τα βασικά διαγράμματα της εφαρμογής ενώ γίνεται σύγκριση της υλοποίησης μας με τις ερευνητικές εργασίες που παρουσιάστηκαν στο κεφάλαιο 3. Τέλος στο 6ο κεφάλαιο αναλύουμε τα γενικά συμπεράσματα από την ανάπτυξη της εφαρμογής μας αλλά και κάποιες απόψεις για την πορεία και τη σημασία των τηλεπικοινωνιών, δορυφορικών και μη, και τη σημασία της ενσωμάτωσης τους σε εφαρμογές λογισμικού ενώ στην δεύτερη ενότητα του κεφαλαίου προτείνουμε ιδέες και τρόπους για μελλοντικές επεκτάσεις ή βελτιώσεις της εφαρμογής TaxiFriend.