Έλεγχος αξιοπιστίας ενεργών διατομών ελαστικής σκέδασης πρωτονίων για την ανίχνευση ελαφρών στοιχείων - Καντρέ, Καρίμ-Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2014)
Η αξιολόγηση των γνωστών από την βιβλιογραφία διαφορικών ενεργών διατομών αντιδράσεων που χρησιμοποιούνται στις τεχνικές Ion Beam Analysis (IBA) είναι σημαντική για την επικύρωση τους. Οι τεχνικές IBA χρησιμοποιούνται για τον στοιχειομετρικό προσδιορισμό και την εις βάθος μελέτη της κατανομής των στοιχείων σε δείγματα άγνωστης σύνθεσης. Στην παρούσα εργασία ο έλεγχος της ορθότητας έγινε για τις διαφορικές ενεργές διατομές των ελαστικών σκεδάσεων natSi(p,p) natSi, natO(p,p) natO και natCa(p,p)natCa σε ενέργειες δέσμης από 1 έως 4 MeV σε τέσσερις γωνίες σκέδασης. Η διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε με ακτινοβόληση με δέσμη σωματιδίων ομοιόμορφου παχέος στόχου γνωστής σύνθεσης και την ανίχνευση των σκεδαζόμενων σωματιδίων σε γωνίες μεγαλύτερες από 90ο. Τα φάσματα που ελήφθησαν συγκρίθηκαν με προσομοιώσεις των υπαρχόντων δεδομένων που παρείχθησαν από το πρόγραμμα SIMNRA. Η χρήση στόχου μεγάλου πάχους προσομοιώνει τις πειραματικές συνθήκες κατά την στοιχειομετρική ανάλυση αγνώστου δείγματος. Επιπλέον, λόγω της απώλειας ενέργειας καθώς εισχωρούν τα σωματίδια στο στόχο, σαρώνεται μια μεγάλη ενεργειακή περιοχή παρέχοντας την δυνατότητα της εξέτασης της εξάρτησης της ενεργού διατομής της αντίδρασης σε ένα μεγάλο εύρος ενεργειών του βλήματος, από την μέτρηση σε κάθε ενέργεια δέσμης. Εξετάστηκε η αξιοπιστία των υπάρχοντων μετρήσεων ενεργών διατομών από την βιβλιογραφία τόσο στις ενεργειακές περιοχές που οι αντιδράσεις αυτές εμφανίζουν συντονισμούς όσο και στις περιοχές εκτός συντονισμών. Στην περίπτωση του οξυγόνου είχαμε κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα, στα Si και Ca όμως προέκυψαν προβλήματα τα οποία κατέστησαν δύσκολη την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων. Το πείραμα εκτελέστηκε στο εργαστήριο του επιταχυντή TANDEM του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος”.