Χρήση της τεχνικής της συμβολομετρίας για την παραγωγή ψηφιακού μοντέλου εδάφους - Κωσταρά, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Τηλεσπόπησης, 2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εφαρμογή της Συμβολομετρίας ραντάρ απεικονίσεων για την δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους (ΨΜΕ - DEM). Περιοχή μελέτης της εργασίας καθορίστηκε ο Νομός Αττικής. Η συμβολομετρία είναι μία τεχνική της Τηλεσκόπησης , η οποία με την χρήση της διαφοράς φάσης μεταξύ δύο ραντάρ εικόνων συνθετικού ανοίγματος (SAR) δημιουργεί DEM μεγάλης ακρίβειας. Αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες τεχνικές απόκτησης υψομετρικής πληροφορίας σε μεγάλης έκτασης περιοχές. Η εφαρμογή των βημάτων της συμβολομετρικής διαδικασίας έγινε σε 6 ζεύγη SAR απεικονίσεων του δορυφόρου ENVISAT ASAR. Συνολικά είχαμε 19 SAR απεικονίσεις σε μορφή SLC, εκ των οποίων 3 είναι τύπου APS με πόλωση HH+VV, 1 τύπου APS με πόλωση HH+HV και 15 τύπου IMS με πόλωση HH. Από αυτές τις 19 απεικονίσεις και αφού υπολογίστηκε το διάνυσμα βάσης για κάθε ένα δυνατό ζευγάρι καταλήξαμε στην χρήση μόνο 6 ζευγαριών για την δημιουργία DEM. Η συμβολομετρική διαδικασία πραγματοποιήθηκε με την χρήση του Λογισμικού SARscape. Ως Ψηφιακό Μοντέλο αναφοράς χρησιμοποιήθηκε το DEM από τον δορυφόρο ASTER (ακρίβειας 30 μέτρων). To φιλτράρισμα του συμβολογράμματος έγινε με τον αλγόριθμο Goldstein. Για την αποκατάσταση της φάσης εφαρμόστηκε ο αλγόριθμος Region Growing ορίζοντας το κατώφλι της συνάφειας στην τιμή 0.1. Αποτέλεσμα της συμβολομετρικής διαδικασίας είναι η δημιουργία DEM από κάθε ζεύγος εικόνων. Στην συνέχεια δημιουργήθηκαν 4 μωσαϊκά DEM. Για την δημιουργία των μωσαϊκών, το λογισμικό μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε DEM από συμβολομετρικά ζευγάρια είτε με την χρήση της μέσης τιμής για κάθε εικονοστοιχείο είτε με συνένωση τμημάτων των παραγόμενων DEM με χρήση βαρών στις τιμές υψομέτρου του κάθε DEM, με βάση το τυπικό σφάλμα του αντίστοιχου αρχείου ακρίβειας. Εμείς επιλέξαμε να δημιουργήσουμε DEM με τη χρήση και των δύο μεθόδων, ώστε εν συνεχεία να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα. Για την αξιολόγηση της ακρίβειας των παραγόμενων DEM υπολογίστηκε το Μέσο Τετραγωνικό Σφάλμα (ΜΤΣ) σε σχέση με το DEM αναφοράς το οποίο μας δόθηκε από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.