Μελέτη πρόβλεψης πτώχευσης εταιρειών χρησιμοποιώντας τα μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης και ανάλυσης επιβίωσης COX - Θανασάς, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η πρόβλεψη της αποτυχίας (ή όχι) ενός αριθμού εταιρειών του ελληνικού χώρου χρησιμοποιώντας το μοντέλο της λογιστικής (ή Logit) παλινδρόμησης και το μοντέλο ανάλυσης επιβίωσης Cox. Ως αποτυχία θεωρήθηκε η αίτηση μιας εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα γιατί τότε η εταιρεία δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τους πιστωτές της. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν δεδομένα ισολογισμών από 200 «μη υγιείς» εταιρείες (που έχουν αποτύχει) και 200 «υγιείς» (που δεν έχουν αποτύχει) εταιρείες. Για κάθε εταιρεία καταγράφηκαν δεδομένα από τους δύο τελευταίους ισολογισμούς της και υπολογίστηκαν συνολικά 18 αριθμοδείκτες. Οι μισές εταιρείες (100 «μη υγιείς» και 100 «υγιείς») συγκεντρώθηκαν σε μια ομάδα δεδομένων η οποία χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή των δύο μοντέλων. Οι υπόλοιπες 200 εταιρείες (ξανά 100 «μη υγιείς» και 100 «υγιείς») συγκεντρώθηκαν σε δεύτερη ομάδα δεδομένων η οποία χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της προβλεπτικής ικανότητας του κάθε μοντέλου. Αφού αφαιρέθηκαν οι μεταβλητές που παρουσίασαν πολυσυγραμμικότητα, εφαρμόστηκαν με επιτυχία τα δύο μοντέλα. Ακολούθησε ο έλεγχος της προβλεπτικής τους ικανότητας και τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν παρόμοια ποσοστά επιτυχίας για το κάθε μοντέλο. Το ποσοστό επιτυχίας του μοντέλου Logit ήταν 82% ενώ το ποσοστό επιτυχίας του μοντέλου Cox ήταν 83%. Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά υψηλά, άνω του 80%, με το μοντέλο Cox να παρουσιάζει ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό.