Ερωτήματα Ακριβούς Τροχιάς σε Βάσεις Δεδομένων Κινουμένων Αντικειμένων - Στεφανόπουλος, Σταμάτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Η μελέτη των χωροχρονικών δεδομένων κίνησης οχημάτων εντός του αστικού οδικού δικτύου μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για ποικιλία εφαρμογών, όπως βελτιστοποίηση σηματοδότησης, παρακολούθηση συμφορή-σεων και έλεγχο κυκλοφορίας. Για την εξαγωγή της πληροφορίας είναι απαραί-τητη η ύπαρξη κατάλληλων, αποδοτικών ερωτημάτων προς τη Βάση Δεδομέ-νων. Το ερώτημα ακριβούς τροχιάς (Strict Path Query – SPQ) χρησιμοποιείται για να ανακτήσει τις τροχιές οι οποίες ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδρομή χωρίς να παρεκκλίνουν καθόλου από αυτή. Για την υποστήριξη ερωτημάτων του συγκεκριμένου τύπου υλοποιείται η δομή NETTRA (προτείνεται στο [16]), ένα ευρετήριο ειδικά σχεδιασμένο για τέτοιου είδους ελέγχους το οποίο χρησιμοποιεί μια μέθοδο κωδικοποίησης για την αναγνώριση των ακμών του δικτύου από τις οποίες διέρχονται οι τροχιές. Πέραν του NETTRA, παρουσιάζονται και τυποποιούνται τα ερωτήματα ακριβούς τροχιάς, ενώ αναλύονται τεχνικές για τη βελτίωση της ταχύτητας εκτέλεσής τους και της ποιότητας των αποτελεσμάτων τους. Τέλος, αναπτύσσονται τα ερωτήματα που χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση των τροχιών, ενώ υλοποιούνται και συναρτήσεις που αναλαμβάνουν τη δημιουργία και την εκτέλεση των ερωτημάτων για τη διευκόλυνση του εκάστοτε χρήστη.