Μεθοδικός Σχεδιασμός Προϊόντος - Χαβδούλας, Λεωνίδας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Η τεχνολογική εξέλιξη και οι αυξημένες ανάγκες της σημερινής κοινωνίας έχουν οδηγήσει στην ανάγκη αγαθών και αντικειμένων πολύ υψηλών προδιαγραφών. Η δημιουργία ενός αντικειμένου, ακόμα και ενός πολύ απλού, ακολουθεί μια μακρά διαδικασία. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την σύλληψη της ιδέας, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξή της, την βελτιστοποίηση που προκύπτει από τις δοκιμές του προϊόντος και τελικά την παραγωγή του. Η διαδικασία της υλοποίησης ενός προϊόντος ξεκινά με την αναγνώριση μιας ανάγκης. Όμως, τα στάδια που αναφέρθηκαν είναι αρκετά πιο σύνθετα, καθώς λαμβάνονται πάντα υπόψη και εξωτερικοί παράγοντες, που μπορεί να είναι οικονομικοί, περιβαλλοντικοί κ.α. Στη συνέχεια, ακολουθεί ο σχεδιασμός του προϊόντος, ένα στάδιο ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς πρέπει να ορισθούν σωστά τα προβλήματα που πρόκειται να επιλυθούν, όπως επίσης και οι εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Ο σωστός ορισμός των απαραίτητων εργασιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών διαφορετικών κλάδων εξειδίκευσης. Εφόσον ορισθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες, ακολουθεί το στάδιο της ανάπτυξης, το οποίο έπειτα από δοκιμές και μελέτη δύναται να επαναληφθεί όσες φορές είναι αναγκαίο, ώστε το προϊόν να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και διάφορους εξωγενείς παράγοντες. Όταν τελικά το προϊόν περάσει και από αυτό το στάδιο και παραχθεί μαζικά, εισάγεται πλέον στην αγορά και είναι στη διάθεση των καταναλωτών προς χρήση. Μπορεί το στάδιο της αγοράς να μην αποτελεί τόσο μέρος της εξειδίκευσης ενός μηχανικού, ο κύκλος ζωής όμως ενός προϊόντος δεν τελειώνει όταν αυτό εισέρχεται στην αγορά. Αναφέρθηκε και προηγουμένως, ότι για κάθε προϊόν λαμβάνονται υπόψη και εξωτερικοί παράγοντες. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η επίδρασή του στο περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν εξαρτάται μόνο από τις διαδικασίες κατά την παρασκευή και την χρήση του κάθε προϊόντος, αλλά και από την ανακύκλωση και την περαιτέρω αξιοποίηση του. Με τον τρόπο αυτό κλείνει ο κύκλος ζωής του κάθε προϊόντος. Η πλήρης αξιοποίηση ενός προϊόντος είναι αποτέλεσμα γνώσης και εμπειρίας των διαδικασιών που ακολουθούνται από έναν μηχανικό, αλλά και από του υπόλοιπους ειδικούς της ομάδας ανάπτυξης και κρίνεται αναγκαία από τις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.