Συνεργαστική Εφαρμογή Ατμοσφαιρικού Μοντέλου FLEXPART και δορυφορικών δεδομένων MISR για τη μελέτη διασποράς καπνού από πυρκαγιές - Σοφίου, Φραγκίσκη-Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ποιότητα ζωής στο πλανήτη μας. Εξ’ αυτών, οι πυρκαγιές αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, εδώ περίπου και μια δεκαετία, σημειώνονται όλο και περισσότερες πυρκαγιές στον ελλαδικό χώρο με αποτέλεσμα να καταστρέφονται μεγάλες τόσο καλλιεργήσιμες, όσο και κατοικήσιμες εκτάσεις που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομία της χώρας, αλλά και το περιβάλλον. Η καύση της βιομάζας αποφέρει σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση με μεταφορά των αέριων ρύπων σε ευρύ γεωγραφικό χώρο. Οι πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στη Πελοπόννησο το 2007 ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τους κατοίκους της περιοχής, την οικονομία, αλλά και λόγω της διάρκειας και της έκτασης του γεγονότος επηρέασαν σημαντικά την ατμόσφαιρα. Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκαν οι πυρκαγιές της δυτικής Πελοποννήσου τον Αύγουστο του 2007 με τη χρήση δορυφορικών εικόνων του φασματοφωτομέτρου πολλαπλών γωνιών (MISR), εξετάστηκε το ύψος των αεροζόλ και η διεύθυνση τους από την εστία της πυρκαγιάς. Με βάση τη χρήση ενός ατμοσφαιρικού μοντέλου (WRF-FLEXPART) συγκρίθηκε η χωρική διασπορά του καπνού και βρέθηκε ότι το μοντέλο συμβαδίζει με τη αποτελέσματα του δορυφόρου με την έναρξη της πυρκαγιάς. Μελλοντικά θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη συσχέτιση των δύο μεθόδων με in-situ μετρήσεις, καθώς επίσης και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων αυτών σε άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως σε μελέτη των αερολυμάτων ηφαιστείων. Τέλος, θα μπορούσε να γίνει μια στατιστική σύγκριση των αριθμητικών αποτελεσμάτων των υψομέτρων που προέρχονται από το δορυφόρο και το μοντέλο.