Μελέτης της διάβρωσης, του καθαρισμού και της προστασίας κραμάτων χαλκού - Δασκαλάκη- Μουντάνου, Δάφνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τη διάβρωση, τον καθαρισμό και την προστασία κραμάτων χαλκού. Για το σκοπό αυτό χωρίστηκε σε δύο διακριτά μέρη. Το πρώτο επικεντρώνεται στη μελέτη της ηλεκτροχημικής συμπεριφοράς ενός τριμερούς κράματος χαλκού-μολύβδου-κασσιτέρου (Cu-Pb-Sn) κατασκευασμένο με μικροδομή και σύσταση που προσεγγίζει τις αρχαίες μεταλλογραφικές τεχνικές, σε μια σειρά ηλεκτρολυτών που προσμοιάζουν περιβάλλον χώματος εμπλουτισμένο με λιπάσματα. Για την παρασκευή των ηλεκτρολυτών συλλέχθηκαν δύο δείγματα χώματος από καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης με και χωρίς πρόσφατη εναπόθεση λιπάσματος καθώς και δύο τύποι λιπασμάτων, F1 (30%N- 4%P weight) και F2 (19%N-14%P). Τα διαλύματα των λιπασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν σαν ηλεκτρολύτες παρασκευάστηκαν σε διάφορες συγκεντρώσεις προκειμένου να μελετηθεί η διαδικασία της διάβρωσης. Για τις ηλεκτροχημικές δοκιμές χρησιμοποιήθηκε ένα κράμα μπρούντζου με μεγάλη περιεκτικότητα σε μόλυβδο. Επιχειρήθηκε μια σύνδεση μεταξύ της χημικής σύστασης των χωμάτων και των λιπασμάτων με τη συμπεριφορά της διάβρωσης και της παθητικοποίησης του κράματος. Το δεύτερο μέρος αξιοποίησε τα συμπεράσματα του πρώτου και μελετά πραγματικά νομίσματα τα οποία βρέθηκαν θαμμένα. Χρησιμοποιήθηκαν 3 ρωμαϊκά νομίσματα (από την περίοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου) καθώς και 2 δείγματα από την περιοχή που βρέθηκαν τα νομίσματα (σε στρωματοειδή μορφή και σε κονδύλους). Αρχικά επιχειρήθηκε η μελέτη της διάβρωσης που είχε αναπτυχθεί στα νομίσματα και η σύνδεση αυτής με το είδος του χώματος που συλλέχθηκε. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικά επιλεγμένου καθαριστικού διαλύματος έγινε μια προσπάθεια αποκατάστασης και εν τέλει προστασία και ταυτοποίηση των νομισμάτων.