Διασπορά Ραδιονουκλιδίων στον Θαλάσσιο Ελλαδικό Χώρο - Αδαμοπούλου, Θεοδώρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2015)
Η διασπορά ραδιονουκλιδίων στο θαλάσσιο περιβάλλον έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας πολλών μελετών, λόγω της φύσης αυτών των ρυπαντών και των συνεπειών τους στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Σε αυτή την εργασία μελετώνται περιπτώσεις θαλάσσιας ραδιολογικής ρύπανσης στον Ελλαδικό χώρο που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως από περιπτώσεις συνεχόμενης έκλυσης από τον πυθμένα (απελευθέρωση ραδιονουκλιδίων από βυθισμένα βαρέλια ή ναυάγιο), περίπτωση ατυχήματος με σύντομη έκλυση και περίπτωση ρύπανσης από απορροές ποταμού (Νέστος). Για τους σκοπούς της παρούσης εγκαταστάθηκε, παραμετροποιήθηκε και εφαρμόστηκε το υδροστατικό μοντέλο ωκεάνιας κυκλοφορίας S-2010 (S.25) μοντέλο, που αναπτύχθηκε από την ομάδα SIROCCO (CNRS & Toulouse University). Εξετάσθηκαν δύο ρυπαντές, όπου ο ένας είχε μηδενική ταχύτητα καθίζησης και ο άλλος είχε ταχύτητα καθίζησης 0.0001 m/s. Για την προσομοίωση χρησιμοποιήθηκαν ατμοσφαιρικά δεδομένα της χρονικής περιόδου [01/03/2012-07/03/2012] και οι οριακές συνθήκες έχουν προκύψει από το σύστημα NEMO (Nucleus of the European Modeling of the Ocean). Η διασπορά σε κάθε περίπτωση διέφερε λόγω της βαθυμετρίας, των επικρατούντων ρευμάτων, της ταχύτητας καθίζησης, το σημείο έκλυσης (πυθμένας, επιφάνεια) και στην περίπτωση του ποταμού και λόγω της παροχής στο Δέλτα του Νέστου.