Χωρική Οργάνωση και Αναπτυξιακή Πολιτική Εθνικού Συστήματος Λιμένων Αναψυχής - Κουτσοπούλου, Ασπασία-Αντωνία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Ο ιδιαίτερος γεωπολιτικός χαρακτήρας, ο φυσικός πλούτος και η ποικιλομορφία του θαλάσσιου χώρου, η εκτενής ακτογραμμή και τα χιλιάδες νησιά, οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, το ήπιο κλίμα και τα ποικίλα τοπία της Ελλάδας, την καθιστούν ένα από τους ελκυστικότερους προορισμούς για την ανάπτυξη του τουρισμού σκαφών αναψυχής. Η ελληνική παράδοση στη ναυσιπλοΐα και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των ακτών ενισχύουν το πλεονέκτημα της Ελλάδας για την ανάπτυξη του κλάδου, η οποία ωστόσο κατατάσσεται μεταξύ των τελευταίων χωρών της Μεσογείου ως προς την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τουρισμού για σκάφη αναψυχής και την αξιοποίηση της ακτογραμμής της για σχετικές υποδομές. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της ανάπτυξης του κλάδου του τουρισμού σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα και των παραγόντων οι οποίοι εμποδίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία, με απώτερο σκοπό τη διατύπωση κατευθύνσεων για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής οργάνωσης λιμένων αναψυχής στην Ελλάδα.