Δίκτυο ‘πράσινων’ και ‘μπλε’ διαδρομών ως εργαλείο μητροπολιτικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού / Χωρική ειδίκευση το βορειανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου Αθηνών - Ντάφα, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ως αντικείμενο το λεκανοπέδιο Αθηνών και ειδικότερα τη μελέτη των περιβαλλοντικών πολιτικών που ασκούνται τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα. Ως σκοπό έχει την ανάδειξη της σημασίας ανάπτυξης περιβαλλοντικών πολιτικών και την πρόταση αντίστοιχων εργαλείων με στόχο την αστική ανασυγκρότηση του λεκανοπεδίου σε μητροπολιτική κλίμακα, υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής. Η έρευνα θέτει ως υπόθεση εργασίας τη διαπίστωση πως η έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής οδήγησε στην έλλειψη παρεμβάσεων περιβαλλοντικού σχεδιασμού μητροπολιτικής κλίμακας, όσον αφορά την προστασία, διαχείριση, ενιαία διαμόρφωση και δικτύωση των ελεύθερων, πράσινων και υδάτινων χώρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, τον κατακερματισμό, την αποσπασματική αξιοποίηση και την απαξίωση των χώρων αυτών, με επακόλουθο την έλλειψη οικειοποίησης τους και κατ επέκταση την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Για την υποστήριξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, η έρευνα στοχεύει στην απεικόνιση όλων των παραπάνω παρατηρήσεων. Αρχικά τεκμηριώνεται η αδυναμία άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής (έλλειψη σαφής νομοθεσίας και πολιτικής βούλησης εκ μέρους της πολιτείας) και κατ επέκταση η δυσκολία εφαρμογής της κοινοτικής πολιτικής περιβάλλοντος που ακολουθούν όλες οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές πόλεις. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι επιπτώσεις της έλλειψης αυτής στο λεκανοπέδιο Αθηνών, όπως η έλλειψη παρεμβάσεων περιβαλλοντικού σχεδιασμού μητροπολιτικής κλίμακας, η απαξίωση των ελεύθερων, πράσινων και υδάτινων χώρων, η έλλειψη οικειοποίησης των χώρων αυτών και η υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων. Στη συνέχεια στόχο αποτελεί η διαμόρφωση ενός οράματος για το λεκανοπέδιο Αθηνών που θα αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του με βασικό άξονα το περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του. Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού δίνει όμως σήμερα, τη δυνατότητα οργάνωσης του χώρου με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, με γνώμονα τις ευρωπαϊκές πολιτικές κατευθύνσεις. Η αναζήτηση των αναπτυξιακών δυναμικών, όπως αποτελούν οι ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου και το υδάτινο στοιχεία μπορούν να συμβάλλουν στον συγκεκριμένο στόχο, καθώς και η συγκρότηση συγκεκριμένων σχεδιαστικών βημάτων για την υλοποίηση του οράματος. Ως εργαλείο περιβαλλοντικής πολιτικής αστικής ανασυγκρότησης και προτείνεται η δημιουργία και η επαναφορά πράσινων και υδάτινων διαδρομών, η ένταξη τους σε ενιαία πράσινα και μπλε δίκτυα, η δικτύωση τους και η συγκρότηση τους σε ευρύτερα πλέγματα των ελεύθερων, πράσινων και υδάτινων χώρων του λεκανοπεδίου. Χωρική ειδίκευση έρευνας αποτελεί το βορειοανατολικό μέρος του λεκανοπεδίου.