Σχεδιαμός των Μέτρων Υποστήριξης Συγκοινωνιακών Σηράγγων - Κουνής, Παναγιώτης Α. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2015)
Οι αυξανόμενες συγκοινωνιακές ανάγκες στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, έχουν καταστήσει απαραίτητη τη χάραξη νέων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων. Η ανάγκη αυτή έχει ωθήσει την ανάπτυξη των τεχνικών κατασκευής σηράγγων, καθώς αυτή γίνεται σε όλο και δυσκολότερες ως προς την εκσκαφή και υποστήριξη βραχόμαζες. Η αποκτηθείσα εμπειρία από την κατασκευή σηράγγων έχει αξιοποιηθεί για τη δημιουργία εμπειρικών ή ημι-εμπειρικών μεθόδων για την εκτίμηση του φορτίου που καλείται να αναλάβει η υποστήριξη καθώς επίσης και των μέτρων άμεσης υποστήριξης που απαιτούνται. Στην κατεύθυνση αυτή, έγινε χρήση της ταξινόμησης RMR σε συνδυασμό με την εκτέλεση στατικών αναλύσεων για τη συσχέτιση της ποιότητας της βραχόμαζας και της γεωμετρίας ετου ανοίγματος με τα απαιτούμενα μέτρα υποστήριξης. Δημιουργήθηκαν διαγράμματα σχεδιασμού που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία αρχική εκτίμηση των μέτρων υποστήριξης που απαιτούνται για την κατασκευή συγκοινωνιακών σηράγγων πεταλοειδούς διατομής.