Aρχαιολογικό Μουσείο στην Παροικιά της Πάρου - Μεσσήνη, Κατερίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2015)
Η παρούσα διπλωματική αφορά τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου-ερευνητικού κέντρου στην Παροικιά της Πάρου, ικανού να στεγάσει τις ανάγκες μελέτης, συντήρησης και προβολής του εξαιρετικά πλούσιου αρχαιολογικού υλικού που παρέχει το νησί αλλά και το ευρύτερο σύμπλεγμα Αντιπάρου-Δεσποτικού , καθώς το υπάρχον αρχαιολογικό μουσείο κρίνεται ανεπαρκές. Η περιοχή μελέτης, στην περιφέρεια της πόλης, περιλαμβάνει αρχαιολογικό χώρο ελληνιστικών οικιών με ψηφιδωτά δάπεδα που στην παρούσα φάση βρίσκεται σε υποβάθμιση. Λόγω της επιβεβαιωμένης ύπαρξης περεταίρω αρχαιοτήτων στην περιοχή, περιορίζουμε την επέμβασή μας σε βάθος μέχρι μια συγκεκριμένη στάθμη. Προσδιορίζεται έτσι μια ζώνη προστασίας του ιστορικού υποβάθρου, στην οποία θεωρούμε αυθαίρετα κάποια σημεία ανάδειξης με τη μορφή είτε περεταίρω εξωτερικών σκαμμάτων είτε ορατών τμημάτων εντός του μουσείου . Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σύνδεση της περιοχής μελέτης με γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους της Παροικιάς αλλά και με το κέντρο της πόλης μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές. Στοχεύουμε έτσι στη δημιουργία ενός ευρύτερου αρχαιολογικού πάρκου-πλατείας, που να περιλαβάνει το μουσειακό συγκρότημα, ως κεντρικό σημείο αναφοράς ενταγμένο στο δίκτυο διαδρομών ιστορικού ενδιαφέροντος. Για το σχεδιασμό του λήθφηκαν υπόψιν ιδιαίτερα οι οπτικές φυγές προς ποικίλους αρχαιολογικούς χώρους απ όπου έχουμε ευρήματα αλλά και προς χαρακτηριστικά τοπόσημα της περιοχής και τοπία φυσικής ομορφιάς. Οι οπτικές αυτές επαφές εξασφαλίζονται από την ελαφριά υπερύψωση του τοπικού λόφου αλλά και μέσω του εξ οκλήρου βατού δώματος του κτιρίου. Τα ευρήματα που εκτίθενται στο υπάρχον αρχαιολογικού μουσείο Πάρου έχουν μελετηθεί εκτενώς, ομαδοποιηθεί εκ νέου και τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο στον εκθεσιακό χώρο της πρότασής μας.