Μία διαδρομή στο λόφο του Στρέφη - Ευαγγέλου, Παρασκευή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Πολεοδομίας - Χωροταξίας, 2015)
Αφορμή για τη διπλωματική εργασία αποτέλεσε η υπάρχουσα υποβάθμιση του λόφου Στρέφη και η ανάγκη για ενεργοποίση του δημόσιου χώρου. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, κρίθηκε απαραίτητη η κατανόηση του χώρου κυρίως μέσω της βιωματικής εμπειρίας με το λόφο και την ευρύτερη γειτονιά. Στόχος της πρότασής μας είναι η οργάνωση μίας διαδρομής στην οποία, μέσω του σχεδιασμού νέων προσβάσεων, συνδέουμε τα σκαλιά της οδού Μπενάκη με το 36ο δημοτικό σχολείο Εξαρχείων. Ο σχεδιασμός αφορά τη σύνθεση ενός γραμμικού παιχνιδιού στο φυσικό τοπίο της πλαγιάς που ενισχύει τη σύνδεση του σχολείου με το λόφο και καταλήγει σε μια κατασκευή για τη διεξαγωγή ημιυπαιθρίου μαθήματος και παρατήρηση της πόλης. Ο χειρισμός αυτός γίνεται στα πλαίσια του επαναπροσδιορισμού του χώρου παιχνιδιού ενώ αναιρείται η υπάρχουσα παιδική χαρά με προσθήκη χώματος και φύτευσης. Η διαδρομή συμπληρώνεται με την οργάνωση μιας μικρής πλατείας όπου στεγάζεται συλλογική κουζίνα και οργανώνονται αστικές καλλιέργειες. Ο χώρος με τις καλλιέργειες στο λόφο θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το δημόσιο χώρο και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συναναστροφής, συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των πολιτών ενώ δίνεται και ευκαιρία στα παιδιά της πόλης να εξοικειωθούν με τα καλλιεργήσιμα είδη. Με βάση αυτή την ιδέα, σε επόμενο στάδιο προτείνουμε τη δημιουργία μικρών κήπων στο σχολείο για την αφομοίωση των μεθόδων καλλιέργειας μέσω της πρακτικής εφαρμογής. Για την πραγματοποίηση της ιδέας μας, στηριχθήκαμε στη βοήθεια του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και κυρίως στη δράση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων στην οποία οφείλονται αρκετά δρώμενα σχετικά με το δημόσιο χώρο.