Πειραματική διερεύνηση της μηχανικής συμπεριφοράς ρευστοποιήσιμων εδαφών, πριν και μετά τη σταθεροποίησή τους με υγρόλυμα κολλοειδούς πυριτίας. - Τριαντάφυλλος, Παναγιώτης Κ. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την παθητική σταθεροποίηση ρευστοποιήσιμων εδαφών, με αργή εισπίεση υγρολύματος κολλοειδούς πυριτίας κάτω από υφιστάμενες κατασκευές. Οι βασικοί στόχοι της εργασίας είναι η κατανόηση των φυσικοχημικών διαδικασιών του υγρολύματος και της γέλης κολλοειδούς πυριτίας, η αποσαφήνιση του πώς αυτές οι διαδικασίες επηρεάζουν τους μηχανισμούς μεταφοράς των κολλοειδών μέσα στους εδαφικούς πόρους και κυρίως, πώς επηρεάζουν τις μηχανικές ιδιότητες των σταθεροποιημένων εδαφών. Η μηχανική συμπεριφορά της σταθεροποιημένης άμμου Μ31 και του μίγματος άμμου Μ31 με ιλύ D6 (85% κ.β. & 15% κ.β., αντίστοιχα) διερευνήθηκε με την εκτέλεση μονοτονικών δοκιμών τριαξονικής θλίψης και ανακυκλικών δοκιμών στρεπτικής διάτμησης, υπό αστράγγιστες συνθήκες. Τα αποτελέσματα ερμηνεύτηκαν μέσα από ένα φυσικοχημικό πρίσμα.