Διερεύνηση Γεωτεχνικής Συμπεριφοράς Υπόγειας Λιγνιτικής Εκμετάλλευσης - Δεληβέρης, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών.Τομέας Μεταλλευτικής Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής, 2015)
Οι υπόγειες λιγνιτικές εκμεταλλεύσεις θεωρούνται γενικά ότι εμφανίζουν αυξημένες απαιτήσεις και δυσκολίες, τόσο σε όρους σχεδιασμού όσο και κατασκευής, κυρίως λόγω των ασθενών βραχωδών γεωλογικών σχηματισμών που συνήθως τις περιβάλλουν. Η συγκεκριμένη εργασία επιχειρεί την περιγραφή μιας μεθοδολογικής προσέγγισης σχεδιασμού σε μία τυπική υπόγεια λιγνιτική εκμετάλλευση. Προσομοιώνοντας αριθμητικά, με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, την ευρέως γνωστή μέθοδο εκμετάλλευσης των παράλληλων λιγνιτικών στοών μεγάλους μήκους (Highwall Mining Method), σε συνδυασμό με την μεταλλευτική μέθοδο εξόρυξης των θαλάμων και στύλων (Room and Pillar Method), επιδιώκεται συνολικά η διερεύνηση της μηχανικής συμπεριφοράς των υπόγειων έργων εκμετάλλευσης. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η παραμοφωσιακή συμπεριφορά των διανοιγόμενων θαλάμων και του προτεινόμενου συστήματος υποστήριξης τους. Επιπρόσθετα, μέσα από την διενέργεια παραμετρικών αναλύσεων για διάφορα πλάτη επιμήκους στύλου ανάμεσα στις διαδοχικές παράλληλες λιγνιτικές στοές, επιδιώκεται η επιλογή με όρους σχεδιασμού του ελάχιστου πλάτους του εναπομείναντος επιμήκους λιγνιτικού στύλου της υπόγειας εκμετάλλευσης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας προσεγγιστικές τεχνικές προσομοίωσης της διάνοιξης εγκάρσιων στοών σε αριθμητικά μοντέλα δύο διαστάσεων, εξετάζεται η λειτουργία του σχηματιζόμενου λιγνιτικού τετραγωνικού στύλου. Με την βοήθεια τρισδιάστατων αριθμητικών αναλύσεων επιλέγεται το μέγιστο βάθος από την επιφάνεια του εδάφους στο οποίο είναι δυνατή η συνέχιση της εκμετάλλευσης, σε όρους ασφάλειας για τον λιγνιτικό στύλο. Με τον τρόπο αυτό, η προσομοίωση του προβλήματος γίνεται με άμεσο και όχι με προσεγγιστικό και έμμεσο τρόπο, καθώς η συμπεριφορά ενός στύλου υπό συνθήκες φόρτισης είναι ένα καθαρά τρισδιάστατο πρόβλημα. Τέλος, γίνεται μια προσπάθεια συσχέτισης των παραπάνω προσεγγιστικών τεχνικών στις δύο διαστάσεις με τις τρισδιάστατες αριθμητικές αναλύσεις, προκειμένου να φανεί ποιά από αυτές τις τεχνικές προσεγγίζει με ακριβέστερο τρόπο την μηχανική συμπεριφορά του στύλου από την πλευρά της παραμόρφωσης και της αντοχής του.