Υπόγεια νερά Αργολικού πέδιου-έρευνα βελτιώση των με την εφαρμογή τεχνητού εμπλουτισμού - Μητρόπαπας, Αναστάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Ο παράκτιος υδροφορέας της περιοχής του Αργολικού πεδίου με έκταση περίπου 200km2 αποτελεί την κύρια πηγή για την κάλυψη των υδατικών αναγκών της περιοχής. Λόγω των ολοένα αυξανόμενων υδατικών απαιτήσεων της περιοχής εξ’ αιτίας της αγροτικής ανάπτυξης που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες, κρίνεται αναγκαία η μελέτη του σημαντικού αυτού υπόγειου υδροφόρου συστήματος. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το γεωλογικό και υδρογεωλογικό πλαίσιο της περιοχής που παρουσιάζει μια σύνθετη εικόνα και διερευνώνται οι διάφορες υδροφορίες που αναπτύσσονται στο υπέδαφός του, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την υπάρχουσα κατάσταση και να προταθούν μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των υδάτινων συστημάτων γενικά, αλλά και για τη βελτίωση της επιβαρυμένης εικόνας που παρουσιάζει ο εν λόγω παράκτιος υδροφορέας. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής αυτής διατριβής περιλαμβάνουν βιβλιογραφική ανασκόπηση σε ζητήματα σχετικά με τη θαλάσσια διείσδυση, συγκέντρωση υπαρχόντων γεωλογικών, υδρολογικών, υδρογεωλογικών και κλιματικών στοιχείων από προγενέστερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή έρευνας αλλά και έρευνα πεδίου με λήψη και επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων από τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις της περιοχής. Οι χημικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Υδρογεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων επεξεργάστηκαν μέσω του λογισμικού Αquachem 5.1 ενώ ο σχεδιασμός πιεζομετρικών και υδροχημικών χαρτών πραγματοποιήθηκε μέσω του λογισμικού Surfer 11.0 και ArcMap10.1. Τέλος, υπολογίστηκε ο βαθμός τρωτότητας του υδροφορέα στη θαλάσσια διείσδυση σύμφωνα με το πολυκριτηριακό δείκτη GALDIT. Καταλήγοντας, παρατίθενται συμπεράσματα για την έρευνα που διεξήχθη, αλλά και ειδικότερες επισημάνσεις,για τον πραγματοποιούμενο τεχνητό εμπλουτισμό, για τη σταδιακή επαναφορά του υδροφορέα που εξετάστηκε αλλά και τη συνδιαχείριση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων για την προστασία των υδατικών πόρων γενικά, την άνοδο της στάθμης των υδροφόρων και τη σταδιακή αποκατάσταση της υφαλμύρινσης.