Διερεύνηση του εφικτού για τη μετατροπή παλαιών σιδηροδρομικών γραμμών σε διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου. Η περίπτωση Αγ. Ανάργυροι - Λαύριο. - Καρολεμέας, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Άγιοι Ανάργυροι – Λαύριο και η μετατροπή της σε διάδρομο περιπάτου και ποδηλάτου. Αρχικά πραγματοποιείται η παρουσίαση της διεθνούς εμπειρίας σε θέματα ένταξης του ποδηλάτου σε εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές σε αστικά, αλλά και υπεραστικά τμήματα. Η μελέτη των διεθνών αυτών περιπτώσεων συμβάλλει στην αναγνώριση των θετικών και αρνητικών στοιχείων και αποτελεί οδηγό για την επίτευξη των στόχων του συγκεκριμένου έργου. Περαιτέρω παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, καθώς επίσης η μεθοδολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία των δεδομένων. Στη συνέχεια ακολουθεί ο εντοπισμός της θέσης των οικονομικών δραστηριοτήτων και των πόλων έλξης υπερτοπικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη ζώνη εμβέλειας της διαδρομής Άγ. Ανάργυροι – Λαύριο. Η δημιουργία του ποδηλατοδρόμου θα επηρεάσει τη λειτουργία των περιοχών από τις οποίες θα περάσει, θα αυξήσει την επισκεψιμότητά τους, ενώ θα αναδειχθούν και οι πόλοι έλξης. Έπειτα, πραγματοποιείται ο εντοπισμός των δικτύων σύνδεσης του διαδρόμου περιπάτου και ποδηλάτου με τους παραπάνω πόλους ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να μπορούν οι ποδηλάτες να μετακινούνται με ασφάλεια προς αυτούς και να αξιοποιείται σε μέγιστο βαθμό η γραμμή. Ακολούθως, παρουσιάζεται η διαδικασία διάθεσης των γεωχωρικών δεδομένων στο διαδίκτυο μέσω κατάλληλων υπηρεσιών. Η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα που προκύπτουν και την αξιολόγηση της πρότασης, ενώ στο τέλος παρατίθενται χάρτες που παρουσιάζουν τόσο την υφιστάμενη κατάσταση, όσο και τις προτάσεις για την αξιοποίηση της γραμμής