Ασαφείς Μηχανές Διανυσμάτων Υποστήριξης (SVM) για ανίχνευση αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο - Σερέτης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Στην εργασία αυτή προτείνεται ένα Takagi-Sugeno (TS) ασαφές σύστημα, το οποίο εκπαιδεύεται μέσω μίας μηχανής διανυσμάτων υποστήριξης(supportvectormachine - SVM) με ανάλυση κύριων συνιστωσών (Principalcomponentanalysis - PCA) (TFS-SVMPC) και παρέχειανίχνευση αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο. Η απόδοσή του συγκρίνεται με τις κυριότερες μεθόδους στο πεδίο αυτό. Το πρώτο μέρος του TFS-SVMPC ταξινομητή, βασίζεται σε έναν αλγόριθμοασαφούς ομαδοποίησης. Οι ελεύθερες παράμετροι σε αυτό το μέρος αφορούν στην ανάλυση κύριων συνιστωσών. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ένα γραμμικό SVM για να προσαρμόσει τις παραμέτρους και να δώσει στο σύστημα καλύτερη γενικευμένη επίδοση. Στην παρούσα εργασία το ανωτέρω σύστημα χρησιμοποιείται ως ταξινομητής σε ένα σύστημα ανίχνευσης αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα αυτό αποτελείται από δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο χρησιμοποιεί ένα χρωματικό ιστόγραμμα της ολικής χρωματικής απόχρωσης του αντικειμένου ως χαρακτηριστικό ανίχνευσης σε πραγματικό χρόνο. Το δεύτερο στάδιο χρησιμοποιεί γεωμετρία εξαρτώμενη από την εμφάνιση τοπικών (σημειακών) χρωμάτων, ως χρωματικό χαρακτηριστικό. Παρατίθεται σύγκριση με υπάρχοντες ταξινομητές και ανιχνευτικές μεθόδους, επιβεβαιώνοντας την καλή επίδοση της προτεινόμενης, βασισμένης στο μοντέλοTFS-SVMPC, μεθόδου ανίχνευσης.