Η ανάπτυξη της πόλης Ερεβάν μετά το 2001. - Γκαμαριάν, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Μετά το 2000 παρατηρήθηκε μια τεράστια κατασκευαστική έκρηξη και για τα επόμενα 10 χρόνια, ξεκινάει μια οικοδομική δραστηριότητα με πολύ έντονους ρυθμούς. Η μεγάλη ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα έφερε εκτεταμένες και αμφιλεγόμενες διαδικασίες ανάπλασης που συνετέλεσαν στη βίαιη μετάλλαξη της πρωτεύουσας αντί μιας πιο ομαλής διάπλασης ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος. Τα προ-σοβιετικά και σοβιετικά κτίρια κατεδαφίζονταν και αντικαθίσταντο ως επί το πλείστον με ψηλά κτίρια ενώ η περιφέρεια παραμένει αναλλοίωτη με τις ‘εργατικές πολυκατοικίες’. Η ‘δυτικοποίηση’ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα σχέδια μιας σύγχρονης και τουριστικής πόλης.