Μεθοδολογικό πλαίσιο διερεύνησης προτύπων εξευγενισμού αστικών περιοχών σε περιβάλλον GIS. Η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων - Παπαφραγκάκη, Αργυρώ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η δημιουργία ενός Μεθοδολογικού Πλαισίου για τη διερεύνηση της μεταβολής του κοινωνικού προφίλ και τον προσδιορισμό περιοχών που παρουσιάζουν τάσεις εξευγενισμού στο Δήμο Αθηναίων. Η εφαρμογή γίνεται σε επίπεδο Απογραφικού Τομέα και η χρονική περίοδος που εξετάζεται αφορά τις απογραφές του 1991 και του 2001. Αρχικά, μελετήθηκαν αντίστοιχες ερευνητικές εργασίες σχετικά με την έννοια του φαινομένου του εξευγενισμού και δόθηκε ένας σαφής προσδιορισμός του όρου «εξευγενισμός», αλλά και των μεταβλητών που καθορίζουν την ύπαρξή του. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αφορούν δημογραφικά στοιχεία του Δήμου Αθηναίων και για κάθε κατηγορία δεδομένων προσδιορίστηκε ένας δείκτης εξευγενισμού. Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με επιλογή των κατάλληλων εργαλείων και τεχνικών μεθόδων για την εξαγωγή των συμπερασμάτων. Η εφαρμογή του προτεινόμενου μεθοδολογικού πλαισίου καταλήγει στον προσδιορισμό των περιοχών που παρουσιάζουν τάσεις εξευγενισμού, αλλά και των παραγόντων που οδηγούν στην εμφάνιση του φαινομένου. Τέλος, σχολιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της προσέγγισης που ακολουθήθηκε και παρουσιάζονται προτάσεις για περαιτέρω έρευνα και διεύρυνση του θέματος.