Βελτιστοποίηση τοπολογίας σε κατασκευές πολιτικού μηχανικού: Ερμηνεία με μικτούς φορείς - Μαργαρίτης, Στέφανος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, 2015)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η πρόταση μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για εφαρμογή βελτιστοποίησης τοπολογίας σε έργα πολιτικού μηχανικού. Η κατασκευή που προκρίθηκε προς μελέτη ήταν μια πλαισιακή στήριξη στεγάστρου υπαίθριου εκθεσιακού χώρου και η ερμηνεία της έγινε τόσο ως μίξη ολόσωμης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα και ραβδωτής μεταλλικής κατασκευής. Για τον σκοπό αυτό, επιλέχθηκαν τέσσερεις απλοί φορείς οι οποίοι με τη χρήση του κώδικα MATLAB SIMP88 της μεθόδου SIMP, βελτιστοποιήθηκαν ως προς την τοπολογία τους. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα μεταφέρθηκαν σε σχεδιαστικό περιβάλλον AutoCAD και ερμηνεύτηκαν περαιτέρω ως προς την αποτύπωσή τους. Τέλος, τα σχέδια έγιναν εισαγωγή στο πρόγραμμα στατικής ανάλυσης και ελέγχου SCADA PRO V15 και έγινε εξαγωγή των αποτελεσμάτων των εντατικών μεγεθών. Με βάση αυτά, έγινε ενδεικτικός οπλισμός, διαστασιολόγηση και υπολογισμός ενδεικτικού κόστους των κατασκευών. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν πλήρως οκτώ προσομοιώματα ως μικτές κατασκευές από σκυρόδεμα και ραβδωτά μέλη από χάλυβα για το σύνολο της προτεινόμενης μεθοδολογίας της εφαρμογής της βελτιστοποίησης τοπολογίας σε κατασκευές πολιτικού μηχανικού.