Επεκτάσεις και αλλαγές από την επέκταση των Μέσων Σταθερής Τροχιάς στον Πειραιά - Αργύρη, Βασιλική-Ρουμπίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται η επέκταση του δικτύου Μέσων Σταθερής Τροχιάς στην περιοχή του Πειραιά και μελετάται η πολεοδομική, κυκλοφοριακή, περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική επίδραση που αυτή θα έχει στην περιοχή μελέτης, το Δήμο Πειραιά. Μέσα από έρευνα πεδίου για την καταγραφή χρήσεων γης, καθώς και έρευνα με χρήση ερωτηματολογίων που αποτυπώνει προσωπικές εκτιμήσεις των παρόδιων και στοιχεία για τις αξίες των ακινήτων, γίνεται μια αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, σύγκριση με αυτή που επικρατούσε πριν την οικονομική κρίση και μια εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η λειτουργία των Μέσων Σταθερής Τροχιάς στο μέλλον. Δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο αναπτυσσόμενο δίκτυο του Μετρό, φαίνεται πως αυτό θα επηρεάσει τις αξίες των ακινήτων και την ανάπτυξη των διαφόρων δραστηριοτήτων με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περιοχή, ανάλογα με το βαθμό στον οποίο αυτή περιλαμβάνει ήδη διαμορφωμένες κεντρικές λειτουργίες. Η επίπτωση των επεκτάσεων στο περιβάλλον αποτιμάται ως θετική ή ουδέτερη. Η οικονομική κρίση δρα ανασταλτικά στην εξέλιξη των εξεταζόμενων παραγόντων.