Υπολογιστική προσομοίωση της θερμικής απόδοσης τοιχοποιιών ξηράς δόμησης με εφαρμογή συμβατικών και υπέρ-μονωτικών υλικών - Σκανδαλής, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2015)
Δεδομένου ότι η ενέργεια είναι η κύρια πηγή όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η κατανάλωσή της πρέπει να μειωθεί σε κάθε στάδιο της οικονομικής αλυσίδας των βιομηχανικών δραστηριοτήτων που οδηγούν στην τεχνολογική και κοινωνική ανάπτυξη. Στις μέρες μας, ο κτιριακός τομέας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Τα μεγαλύτερα ποσά ενέργειας δαπανώνται για τη θέρμανση, τον κλιματισμό και τον αερισμό των κτιρίων με σκοπό την επιβολή συνθηκών άνεσης στο εσωτερικό τους. Η τρέχουσα τάση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων προς τη σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας δημιουργεί έναν αριθμό από καινούριες προκλήσεις για το σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι η ενσωμάτωση μονωτικών νανοϋλικών και υπέρ-μονωτικών υλικών στο περίβλημα των οικοδομικών συστημάτων με αποτελεσματικό τρόπο. Μέχρι στιγμής, οι μελέτες σχετικά με υπέρ-μονωτικά υλικά έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των συστημάτων αυτών σε κλίμακα συστατικών. Αλλά, όσο το επίπεδο της θερμικής μόνωσης στο περίβλημα ενός κτιρίου γίνεται μεγαλύτερο, η επίδραση των θερμογεφυρών γίνεται πιο σοβαρή. Η τρέχουσα εργασία επικεντρώνεται, κυρίως, στην αξιολόγηση της θερμικής απόδοσης του περιβλήματος και του σκελετού του σπιτιού (κτίριο ELISSA) σε σχέση με όλους τους τύπους θερμογεφυρών που εισάγονται είτε από τα κατασκευαστικά στοιχεία είτε από τη γεωμετρία. Σκοπός μας είναι να υπολογίσουμε την επίδραση των θερμογεφυρών στα στοιχεία κτιρίου ελαφριάς κατασκευής, με αλλά και χωρίς τη χρήση νανοϋλικών. Οι προτεινόμενες μεθοδολογίες βασίζονται στο ISO 10211:2007, όπως και στην υπολογιστική προσομοίωση σε περιβάλλον ANSYS CFX, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα των θερμογεφυρών και ιδιαίτερα να αποκαλυφθούν τα αδύνατα σημεία και να προσδιοριστούν οι θέσεις εντός της ελαφριάς κατασκευής, όπου απαιτούνται διαφορετικές προδιαγραφές μονωτικών νανοϋλικών.