Διερεύνηση της επίδρασης παραμέτρων σχεδιασμού και λειτουργίας στο αποτύπωμα άνθρακα και ενέργειας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων - Γόγολος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την διερεύνηση της επίδρασης συγκεκριμένων παραμέτρων σχεδιασμού και λειτουργίας στο αποτύπωμα άνθρακα και ενέργειας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ). Για τον σκοπό αυτό αναπτύχθηκε ένα πρότυπο μοντέλο σχεδιασμού και διαστασιολόγισης ΕΕΛ με παράλληλη εκτίμηση της ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου εκφρασμένα σε ισοδύναμο CO2. Ελέχθησαν δύο διαφορετικοί τύποι ΕΕΛ που διακρίνονται σε εγκαταστάσεις με σύστημα παρατεταμένου αερισμού, δίχως την ύπαρξη πρωτοβάθμιας επεξεργασίας, με εξυπηρετούμενο πληθυσμό από 20.000 ι.κ εως 70.000, ι.κ και σε εγκαταστάσεις με συμβατικό σύστημα ενεργού ιλύος με ταυτόχρονη ύπαρξη πρωτοβάθμιας επεξεργασίας, σύστηματος χωνευτών και μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας, με εξυπηρετούμενο πληθυσμό από 100.000 ι.κ έως 500.000 ι.κ.. Πάνω στις δύο προαναφερθείσες διατάξεις αναπτύχθηκαν διάφορα σενάρια υπολογισμού τα οποία αλλάζοντας μία παράμετρο λειτουργίας και κρατώντας τις υπόλοιπες αναλλοίωτες οδήγησαν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όσων αφορά την επίδραση των μεταβαλλόμενων παραμέτρων στο ολικό και επί μέρους ενεργειακό αποτύπωμα ενέργειας και άνθρακα μιας ΕΕΛ. Τα σενάρια αυτά διαφοροποιούνται σε σχέση με: α) τον χρόνο παραμονής των στερεών στο σύστημα εκφρασμένο είτε σαν ολικός χρόνος παραμονής στερεών στο σύστημα για τις ΕΕΛ με μικρό εξυπηρετούμενο πληθυσμό, είτε σαν αερόβιος χρόνος παραμονής για τις ΕΕΛ με μεγάλο εξυπηρετούμενο πληθυσμό, β) το επιλεγμένο σύστημα αερισμού εξετάζοντας το υποβρύχιο σύστημα διάχυσης αέρα και το επιφανειακό, ενώ επιπλέον για το υποβρύχιο σύστημα εξετάστηκε η μεταβολή της απόδοσης του συστήματος φυσητήρων-διαχυτήρων, γ) το ποσοστό μετατροπής του ολικού εισερχόμενου σε μονοξείδιο του αζώτου (Ν2Ο) και σε ισοδύναμο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), δ) το ποσοστό απομάκρυνσης των ολικών εισερχομένων στερεών (TSS) κατά την πρωτοβάθμια επεξεργασία, που λαμβάνει χώρα στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης (ΔΠΚ), και του αντίστοιχου οργανικού φορτίου (BOD5) για τις εγκαταστάσεις των μεγάλων εξυπηρετούμενων πληθυσμών, ε) το ποσοστό απομάκρυνσης των οργανικών στερεών (VSS) κατά της διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης για τις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στους μεγάλους εξυπηρετούμενους πληθυσμούς και στ) την τελική διάθεση της σταθεροποιημένης ιλύος είτε σε ΧΥΤΑ είτε σε εγκαταστάσεις όπου γίνεται καύση αυτής. Τέλος γίνεται συγκριτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τα διάφορα σενάρια και αναλυτικός σχολιασμός επί αυτών καθώς και σύγκριση με αποτελέσματα που εξήχθησαν από έρευνα πάνω σε πραγματικές ΕΕΛ.