Σύγκριση τεχνικών ελέγχου διακοπτικής PWM ανόρθωσης - Κουρίδης, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη, η ανάλυση και η σύγκριση των τεχνικών διαμόρφωσης εύρους παλμών σε τριφασικού μετατροπέα ο οποίος ελέγχεται με P-Q έλεγχο και χρησιμοποιείται για την διασύνδεση συσσωρευτών με το δίκτυο. Η διάταξη αποτελείται από έναν τριφασικό μετατροπέα ο οποίος ελέγχεται με τις μεθόδους που θα συγκριθούν, έναν μετατροπέα συνεχούς τάσης και η συστοιχία συσσωρευτών. Οι προσομοιώσεις γίνονται με την χρήση του προγράμματος Simulink της Matlab. Οι μέθοδοι συγκρίνονται ως προς την ποιότητα ισχύος και ως προς την ποιότητα ελέγχου. Αρχικά περιγράφεται η διάταξη που θα μελετηθεί και θα προσομοιωθεί και γίνεται μια συζήτηση για τις εφαρμογές της και τις παραλλαγές της για συστήματα οχημάτων, έξυπνα δίκτυα και διανεμημένα συστήματα. Στη συνέχεια μελετάται και αναλύεται η λειτουργία του τριφασικού μετατροπέα και του μετατροπέα συνεχούς τάσης. Συζητιόνται οι τεχνολογίες συσσωρευτών που είναι εμπορικά διαθέσιμες και χρησιμοποιούνται σε αυτά τα συστήματα και δίνονται παραδείγματα εφαρμογών. Ακολουθεί η παρουσίαση και ανάλυση των μεθόδων που συγκρίνονται. Οι μέθοδοι είναι ο έλεγχος με ζώνη υστέρησης, με τεχνική SPWM, ο ασαφής έλεγχος και ο προβλεπτικός έλεγχος. Τέλος παρουσιάζονται οι κυματομορφές και τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων.