Εύρεση γονιδιακών βιοδεικτών ακτινοευαισθησίας σε ασθενείς με καρκίνο μέσω ανάλυσης μικροσυστοιχιών - Κουτσανδρέα, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Η ιονίζουσα ακτινοβολία είναι σήμερα μία από τις πιο κοινές θεραπείες για όλους τους τύπους ασθενών με καρκίνο, δηλαδή 60-70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κάποιο είδος ακτινοθεραπείας εντός του χρόνου της θεραπείας. Σε σημαντικό ποσοστό ασθενών που ακολούθησε ακτινοθεραπεία παρουσιάζεται μια ποικιλία δυσμενών τοξικών αποτελεσμάτων που κυμαίνονται από ήπια, όπως κόπωση, μέχρι σοβαρά, όπως πνευμονίτιδα, ακόμα και θάνατο ή δευτεροβάθμιο πρωτοπαθή καρκίνο. Μία από τις πιο πρόσφατες προκλήσεις στην ακτινοθεραπεία είναι να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εξάλειψη του όγκου και ταυτόχρονα να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, απαλλαγμένων από τον καρκίνο και με ελάχιστες παρενέργειες από την ακτινοβολία. Διάφορες επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες είναι οι κύριοι συντελεστές στην πρόκληση χρόνιων αποτελεσμάτων λόγω ακτινοβολίας. Η υπόθεσή μας είναι ότι η ακτινοευαισθησία των ασθενών με καρκίνο που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία μπορεί να προβλεφθεί από τη μελέτη συγκεκριμένων γονιδίων που εμπλέκονται στην αντίδραση σε ακτινοβολία. Ως εκ τούτου, ο κύριος στόχος της εργασίας αυτής είναι ο προσδιορισμός των γονιδίων αυτών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη προγνωστικών βιοδεικτών για τους ασθενείς στους οποίους έγινε θεραπεία με ακτινοβολία και να βελτιστοποιηθούν τα κλινικά πρωτοκόλλα για την επίτευξη εξατομικευμένης θεραπείας.