Το φαινόμενο της προαστιοποίησης: Θεωρητικές προσεγγίσεις και παραδείγματα και η περίπτωση της Αττικής - Μίαρης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να αναζητηθούν και να καταγραφούν οι θεωρητικές αναφορές του φαινομένου της προαστιοποίησης, οι έννοιες που σχετίζονται με τα προάστια και την ανάπτυξή τους, η σχέση μεταξύ της πόλης και των προαστίων της, καθώς και η σημαίνουσα θέση που κατέχουν τα προάστια στην διαμόρφωση και την εξέλιξη των πόλεων. Παράλληλα, θα γίνουν εκτενείς αναφορές σε διαφορετικές χώρες του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι οποίες έχουν εξελιχθεί στη βάση της προαστιοποίησης και οφείλουν πολλά στο προαστιακό φαινόμενο ως προς την μέχρι τώρα, αλλά και την διαφαινόμενη μελλοντική, ανάπτυξή τους. Τέλος, θα αναλυθεί το φαινόμενο της προαστιοποίησης στην Αττική και θα αναζητηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η πόλη της Αθήνας σε σχέση με τα προάστια της. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, αρχικά εξηγούνται οι βασικές έννοιες που αφορούν στην πόλη και την εξέλιξή της. Ακολουθεί η ανάλυση της αστικοποίησης και στη συνέχεια της αστικής διάχυσης, η οποία ωθεί την πόλη προς τα έξω, ώστε αύτη να καταλάβει περισσότερο χώρο στην αστική περιφέρεια. Επισημαίνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις δύο αυτές αστικές διεργασίες, αλλά και οι τρόποι ανακούφισης της πόλης από αυτές. Γίνεται επίσης μία προσπάθεια εννοιολογικής προσέγγισης του προαστίου, καθώς και των μορφών που μπορεί να λάβει. Στο δεύτερο και κύριο μέρος της εργασίας, εισάγεται η έννοια της προαστιοποίησης και αναπτύσσονται οι θεωρίες που σχετίζονται με αυτήν. Εντοπίζονται οι επιπτώσεις που έχει στην πόλη αλλά και στην ζωή των κατοίκων της. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα αμερικανικά προάστια και την εξέλιξή της προαστιοποίησης στις Η.Π.Α. Ακολουθεί η Ευρώπη, με αναφορά σε συγκεκριμένες πόλεις και πως αυτές εξελίχθηκαν μέσα στο πλαίσιο της προαστιοποίησης. Τον κύκλο των διεθνών παραδειγμάτων κλείνει η αναφορά σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική. Στο τελευταίο κεφάλαιο, αναλύεται το προαστιακό φαινόμενο στην περιοχή της Αττικής και γίνεται μια προσπάθεια ερμηνείας της εξέλιξής και της ανάπτυξής της από την μεταπολεμική κυρίως περίοδο και μετά, φτάνοντας μέχρι σήμερα.