Συμβολή τεχνικών διαχείρισης ζήτησης στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας - Κάλλος, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Στo πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας επιχειρείται να μελετηθεί η συμβολή των τεχνικών διαχείρισης της ζήτησης στη μείωση του κόστους λειτουργίας ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Χρησιμοποιώντας ως δεδομένο την καμπύλη φορτίου του απομονωμένου συστήματος της Κρήτης, για το έτος 2013, υπολογίζεται η τροποποιημένη καμπύλη φορτίου για επιλεγμένα σενάρια μείωσης της αιχμής. Εν συνεχεία, υπολογίζεται το συνολικό κόστος του συστήματος για κάθε σενάριο και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, ώστε να αποτιμηθεί η συμβολή της εφαρμογής τεχνικών διαχείρισης της ζήτησης στη μείωση του κόστους. Επιπλέον, επιχειρείται να καθοριστεί η συνεισφορά του ελέγχου της λειτουργίας θερμοστατικών φορτίων ώστε να επιτευχθεί ο απαιτούμενος στόχος μείωσης της αιχμής του συστήματος, στα πλαίσια εφαρμογής πολιτικών διαχείρισης της αιχμής. Παρουσιάζεται μοντελοποίηση των συσκευών ψύξης (με έμφαση στα ψυγεία) και διατυπώνεται αλγόριθμος που υλοποιεί την εφαρμογή ελέγχου της λειτουργίας τους. Εν τέλει, τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του αλγορίθμου επιτρέπουν την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την επάρκεια του ελέγχου λειτουργίας των ψυγείων, σε καθένα από τα επιλεγμένα σενάρια μείωσης της αιχμής.