Ανάκτηση Ενέργειας από Αναρτήσεις Οχημάτων - Λουβερδής-Φοιτής, Γεράσιμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Οχημάτων, 2015)
Ο ανταγωνισμός στην σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία έχει ωθήσει τους κατασκευαστές στον περιορισμό της ενέργειας που διαχέεται άσκοπα στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη τεχνολογίας ανάκτησης της ενέργειας αυτής για την ιδιοκατανάλωση του οχήματος. Ένας τομέας στον οποίο αναπτύσσονται τεχνολογικές λύσεις τα τελευταία χρόνια είναι τα συστήματα ανάρτησης. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη σχετικά με την δυνατότητα των συστημάτων ανάρτησης να ανακτήσουν ένα μέρος της ενέργειας που διαχέεται μέσω των αποσβεστήρων και η σχεδίαση ενός υδροπνευματικού αποσβεστήρα που να συμβάλλει σε αυτήν. Στο πρώτο σκέλος της εργασίας επιχειρείται η ποσοτική προσέγγιση της ενέργειας που διαχέεται στο περιβάλλον μέσω της λειτουργίας της ανάρτησης για διαφορετικούς τύπους οχημάτων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για τα επιβατικά οχήματα είναι εφικτή η ανάκτηση ισχύος έως 400Watt ενώ για οχήματα με μεγαλύτερη μάζα το ποσό μπορεί να φτάσει τα 3000Watt θέτοντας ως κύριο τεχνολογικό στόχο τα βαρέα οχήματα. Παράλληλα αναπτύσσεται υπολογιστικός κώδικας ο οποίος προσομοιώνει το δυναμικό μοντέλο της ανάρτησης και δείχνει την επίδραση των δυναμικών χαρακτηριστικών της ανάρτησης. Το δεύτερο σκέλος αφορά στη μελέτη μαγνητορεολογικών αποσβεστήρων. Συγκεκριμένα μελετήθηκε σε διάταξη προσομοίωσης οχήματος ένας μαγνητορεολογικός αποσβεστήρας για διαφορετικές τιμές του ρεύματος εισόδου του, μεταβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο το μαγνητικό πεδίο του και κατ’ επέκταση το συντελεστή απόσβεσής του. Τα αποτελέσματα παρείχαν πληροφόρηση για την ενέργεια που διαχέεται από ένα πραγματικό σύστημα ανάρτησης που εμφανίζει μη γραμμική συμπεριφορά και έγινε σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα από το γραμμικό δυναμικό μοντέλο του υπολογιστικού κώδικα. Τέλος, στο τρίτο σκέλος παρουσιάζεται το μοντέλο μίας υδροπνευματικής ανάρτησης που αποσκοπεί στον περιορισμό των απωλειών ενέργειας μέσω του αποσβεστήρα και ο σχεδιασμός της επιτρέπει την τοποθέτηση ηλεκτροενεργών πολυμερών στοιχείων για την αποθήκευση και απόδοση της ενέργειας αυτής.