Πειραματικές διαδικασίες ελέγχου και μέθοδοι αξιολόγησης καταλληλότητας αδρανών υλικών - Κοτρόζος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Εμπλουτισμού των Μεταλλευμάτων, 2015)
Τα αδρανή υλικά βρίσκουν μεγάλο εύρος χρήσης στον κατασκευαστικό κλάδο, ε αυτό αφορά την παρασκευή του σκυροδέματος μέχρι την δημιουργία έρματος σιδηροδρομικών γραμμών, βάσεων και υποβάσεων οδοστρωσίας και άλλων. Γι’ αυτό το λόγο, κρίνεται σκόπιμη η μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων τους αλλά και των γεωμετρικών χαρακτηριστικών τους. Κάτι τέτοιο υλοποιείται από την παρούσα εργασία μέσα από πειραματικές διαδικασίες ελέγχου και μεθόδους αξιολόγησης καταλληλότητας Αδρανών υλικών. Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος της, αναφέρονται κάποια γενικά στοιχεία για τα αδρανή υλικά, την κατάταξή τους ανάλογα με την προέλευσή τους και τις χρήσεις τους. Ακολουθούν εξειδικεύσεις στη χρήση τους για τις περιπτώσεις του σκυροδέματος, της κατασκευής έρματος σιδηροδρομικών γραμμών καθώς και βάσεων και υποβάσεων. Ειδικά για το σκυρόδεμα, δίνεται έμφαση στον ασβεστόλιθο που είναι και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις εργαστηριακές δοκιμές της εργασίας. Στο δεύτερο μέρος της, παρουσιάζονται οι τέσσερις δοκιμές (Los Angeles,Micro- Deval,Protodyakonov και δοκιμή Πλακώδων και Επιμήκων τεμαχίων)που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Μηχανικής Προπαρασκευής και Εμπλουτισμού Μεταλλευμάτων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.Γίνεται αναλυτική περιγραφή της πειραματικής διαδικασίας που χρησιμοποιήθηκε για κάθε δοκιμή,επεξεργάζονται τα αποτελέσματα και δίνονται τα συμπεράσματα για κάθε πείραμα ξεχωριστά. Στο τρίτο μέρος της, δίνονται τα ολικά συμπεράσματα των δοκιμών καθώς και η καταλληλότητα του υλικού ,σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, για την χρήση του σε σκυρόδεμα, έρμα σιδηροδρομικά αλλα και σε βάσεις και υποβάσεις δρόμων.