Έμφυλος καταμερισμός εργασίας και εργασιακές κουλτούρες στους χώρους της συμβολικής οικονομίας - Καρασιώτου, Σωτηρία-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2014)
Κεντρικό αντικείμενο της έρευνας είναι η σχέση έμφυλου σώματος και αμειβόμενης εργασίας. Το ενδιαφέρον στρέφεται στους χώρους της συμβολικής οικονομίας, στους χώρους, δηλαδή, της εμπορευματοποιημένης πολιτισμικής παραγωγής και κατανάλωσης και πιο συγκεκριμένα, εστιάζω στα καφέ και τα μπαρ, έναν τύπο χώρων εργασίας όπου τα διαφορετικά υποκείμενα ενορχηστρώνονται σε μια σειρά συναλλαγών και αλληλεπιδράσεων οι οποίες είναι ταυτόχρονα υλικές [οικονομικές] και συμβολικές [πολιτισμικές]. Η προσέγγιση αποτελεί μια προσπάθεια συνάρθρωσης της έννοιας της κουλτούρας με την έννοια της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι, οι πρακτικές που παράγουν στους χώρους εργασίας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες προς κατανάλωση, αποτελούν οι ίδιες πραγματώσεις σημασιοδοτήσεων, σχέσεων και αναπαραστάσεων και με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούν συνεχώς μια αμοιβαία διαδικασία [ανα]παραγωγής πρακτικών και νοημάτων και μια άμεση συσχέτιση εργασίας και έμφυλων ταυτοτήτων. Κεντρικό ερώτημα της έρευνας αποτελεί το πώς εμφυλοποιείται η εργασία και πώς σωματοποιούνται τα έμφυλα υποκείμενα στους χώρους εργασίας και μεθοδολογικά, η προσέγγιση τοποθετείται στο πεδίο της ποιοτικής έρευνας. Ως βασική μέθοδος χρησιμοποιείται η ποιοτική συνέντευξη με εργαζόμενες σερβιτόρες σε συνδυασμό με επιτόπια παρατήρηση στους χώρους εργασίας. Σκοπός είναι, μέσω των αφηγήσεων, να εντοπιστούν οι τρόποι με τους οποίους το άτομο τοποθετείται και δρα ως έμφυλο υποκειμενο εντός του εργασιακού πεδίου και του ευρύτερου πολιτισμικο-κοινωνικού πλαισίου καθώς και οι τρόποι που σχετίζεται, ταυτίζεται ή αποταυτίζεται και βιώνει τις έμφυλες σχέσεις. Η έρευνα οργανώνεται σε τρία επίπεδα, το θεωρητικό, το εμπειρικό και το αναθεωρητικό. Το πρώτο αποτελεί τη συγκρότηση ενός πλαισίου κατανόησης των ζητημάτων που προσεγγίζονται, διαμορφώνοντας ένα σχήμα εννοιολογικών θεωρήσεων και πρώιμων θεωρητικών συνδέσεων. Το δεύτερο αποτελεί την αναζήτηση όλων εκείνων των πρακτικών και των νοηματοδοτήσεων που συγκροτούν τις εργασιακές κουλτούρες συγκεκριμένων εργασιακών χώρων, μέσα από τις αφηγήσεις των εργαζόμενων σερβιτόρων. Τέλος, το τρίτο αποτελεί μια αναθεώρηση των εννοιών και των αρχικών συνδέσεων που δημιουργήθηκαν στο πρώτο επίπεδο, μέσα από την εμπειρική διερεύνηση και την τοποθετημένη πλέον οπτική.