Μελέτη δυναμικής συμπεριφοράς διγάστρων πλοίων τύπου Καταμαράν - Σαββόγλου, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Στα πλαίσια αυτής της διπλωματικής εξετάζεται η δυναμική συμπεριφορά δύο διγαστρων πλοίων, τύπου καταμαράν. H μορφή των γραμμών που χρησιμοποιήθηκαν αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Γ. Ζαραφωνίτη στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος Cargoxpresss 2011. Τα δυο πλοία είναι διαφορετικής κλίμακας, έχουν βολβοειδή πλώρη ενώ η πρύμνη τους είναι τύπου καθρέφτη, οι γάστρες δε είναι συμμετρικές. Στην εργασία αυτή αρχικά γίνεται αναφορά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που παρουσιάζουν τα πλοία αυτά και κατόπιν γίνεται μια συνοπτική περιγραφή του λογισμικού SWAN2 που θα χρησιμοποιηθεί. Με την χρήση του λογισμικού (steady analysis) γίνεται εκτίμηση της αντίστασης κυματισμού, της δυναμικής βύθισης και της διαγωγής για αριθμούς Froude από 0.24 έως 0.35. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν για την αντίσταση κυματισμού συγκρίνονται με αποτελέσματα που προέκυψαν από δόκιμες σε μοντέλο στην δεξαμενή του ΕΜΠ. Στην συνέχεια γίνεται χρήση του SWAN2 (unsteady analysis) σε αρμονικούς κυματισμούς με περίοδο από Τ ίση με 3 εώς 15,7 sec και σε γωνίες πρόσπτωσης κυματισμού β=180ο, 135ο, 90ο και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των κινήσεων surge, sway, heave, roll, pitch και yaw καθώς και των κάθετων, οριζόντιων και εγκάρσιων επιταχύνσεων για ταχύτητες που αντιστοιχούν στους παραπάνω αριθμούς Froude. Κατόπιν εφαρμόζοντας το φάσμα Bretscheinder υπολογίζονται οι μέσες τετραγωνικές τιμές (RMS - root mean square) των αποκρίσεων σε τυχαίους κυματισμούς για τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις θάλασσας με ύψος κύματος H1/3= 2, 3, 4, 5 m και συχνότητες κορυφής Τ= 7.7, 8.6, 10.3, 11 sec αντίστοιχα. Τα αριθμητικά αποτελέσματα που προκύπτουν συγκρίνονται μεταξύ τους και με αποτελέσματά που έχουν προκύψει από πειράματα σε μοντέλο στην δεξαμενή του ΕΜΠ. Τέλος τα αποτελέσματα συγκρίνονται με αποδεκτά κριτήρια προκειμένου να διαπιστωθεί η καλή συμπεριφορά των δύο πλοίων στους κυματισμούς.