Σύγκριση αντισεισμικών κανονισμών ΕΑΚ-Ευρωκώδικα 8 και έλεγχος 8ου κτιρίου σε κατάρρευση με στατική υπερωθητική ανάλυση (Pushover analysis) - Τσαμπαρλίδης, Κλεόβουλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής, 2015)
Η παρούσα διπλωματικής εργασία ασχολείται με τη σύγκριση των διατάξεων του Ευρωκώδικα 8 με τις διατάξεις Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού ΕΑΚ 2000 που βρίσκεται σε ισχύ , ιδιαίτερα με ότι αφορά στον σχεδιασμό κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και τον έλεγχο 8ου κτιρίου σε κατάρρευση με χρήση της στατικής υπερωθητικής ανάλυσης (pushover). Σύμφωνα με την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στον κλάδο των κατασκευών σχετικά με τη μελέτη και κατασκευή κτιρίων , πρόκειται να αντικατασταθούν όλοι οι Ελληνικοί κανονισμοί που αφορούν στην ανάλυση και στον σχεδιασμό κατασκευών, από τους αντίστοιχους Ευρωκώδικες. Έτσι θα αντικατασταθεί και ο ΕΑΚ (Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός) από τον αντίστοιχο Ευρωκώδικα (EC8). Οι Ευρωκώδικες αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές, άρα και παγκόσμιες, ολοκληρώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Έχουν αντικαταστήσει τα British standards και τα Γερμανικά DIN που χρησιμοποιούντο σε πολλές χώρες του πλανήτη και έχουν θέσει ένα βιομηχανικό πρότυπο (υλικών και υπηρεσιών) που αποτελεί υπόδειγμα όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για όλο τον κόσμο. Σήμερα, η γνώση των Ευρωκωδίκων επιτρέπει στο μηχανικό να εργαστεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα σ’ αυτές που έχουν αντισεισμικές απαιτήσεις. Ειδικότερα στην εργασία πραγματοποιείται μία κατ’ άρθρο σύγκριση των κανονισμών , κυρίως εκείνων που αναφέρονται στις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα και επιδιώκεται η σύγκριση και ο σχολιασμός των δύο κανονισμών επισημαίνοντας διαφορές και οι ομοιότητές τους.Παράλληλα , έμφαση δίνεται στις διαφορές των δύο αυτών κανονισμών ως προς τα φάσματα απόκρισης, τα οποία αναλύονται διεξοδικά και μέσω ορισμένων εφαρμογών προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα αλλά γίνεται και εκτενής αναφορά στην έννοια της κανονικότητας μίας κατασκευής παρουσιάζοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές . Ακόμα αναλύεται η τιμή του συντελεστή συμπεριφοράς q του Ευρωκώδικα και η δυνατότητα προσδιορισμού της τιμή του μέσω μεθόδων πλαστικής ανάλυσης (Pushover analysis) . Τέλος γίνεται ο έλεγχος μίας οκταόροφης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα με το πρόγραμμα Fespa της εταιρίας LH logismiki σε κατάρρευση από όπου και εξάγονται αρκετά κρίσιμα συμπεράσματα. Από την Δυναμική Φασματική ανάλυση προκύπτει ο οπλισμός του κτιρίου και έπειτα χρησιμοποιείται η μη-γραμμική υπερωθητική ανάλυση (pushover) για την αναθεώρηση των λόγων υπεραντοχής au/a1 και την εκτίμηση των αναμενόμενων πλαστικών αρθρώσεων και της κατανομής βλαβών. Η ίδια διαδικασία θα ακολοθουθεί για το κτίριο Β ΄και τα δυο κτίρια θα συγκριθούν ώστε να αποδειχτεί ποια από τα δύο κτίρια και για ποιους λόγους είναι πιο ασφαλής.