Μελέτη των αντιδράσεων 10B(p,αγ)7Be και 10B(p,p'γ)10B για εφαρμογές στην τεχνική PIGE. - Πρεκετές-Σιγάλας, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Στην παρούσα εργασία μετρήθηκε η διαφορική ενεργός διατομή των αντιδράσεων 10B(p,αγ)7Be και 10B(p,p'γ)10B, σε 8 γωνίες (0˚, 15˚, 40˚, 55˚, 90˚, 105˚, 150˚ και 165˚), για ενέργειες δέσμης πρωτονίων από 2.0 έως 5.0 MeV, χρησιμοποιώντας δύο λεπτούς στόχους. Οι εκπεμπόμενες ακτίνες-γ, ενεργειών E=429 και 718 keV, ανιχνεύονταν από τέσσερις ανιχνευτές HPGe, που ήταν τοποθετημένοι σε ειδική περιστρεφόμενη τράπεζα γύρω από το στόχο. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο του ηλεκτροστατικού επιταχυντή, 5.5 MV TN11 TANDEM, του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Η συνολική συστηματική αβεβαιότητα των μετρήσεων εκτιμήθηκε ότι είναι ~8%, ενώ τα στατιστικά σφάλματα δεν υπερβαίνουν το 5%. Η εγκυρότητα των μετρούμενων διαφορικών ενεργών διατομών ελέγχθηκε με την πραγματοποίηση πειράματος επαλήθευσης με παχύ στόχο ("benchmarking"). Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, συγκρίνονται με αυτά από ήδη υπάρχουσες εργασίες που ήταν διαθέσιμες στη βιβλιογραφία, και αναφέρονται πιθανές εξηγήσεις για τις διαφορές που παρατηρούνται.