Μελέτη ημι-πολύτιμων λίθων και κοραλλίων από τη συλλογή του ιδρύματος Ι. Δ. Πασσά που φυλάσσεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο - Γρίβα, Ειρήνη Χ. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών-Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η μελέτη ημι-πολύτιμων λίθων και κοραλλίων από τη συλλογή του ιδρύματος Ι. Δ. Πασσά που φυλάσσεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με την χρήση φασματοσκοπίας Φθορισμού ακτίνων-Χ και φασματοσκοπίας Raman.