Τεχνολογία χώρου και πληθυσμιακή διαχείριση - Ηλιάδη, Ιουλία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Η διερεύνηση των λοιμοκαθαρτηρίων και των κέντρων διοικητικής κράτησης μεταναστών διαπνέεται από τα εξής ερωτήματα. πώς διαχειρίζεται το ελληνικό έθνος-κράτος την είσοδο πληγέντων πληθυσμών, που δεν είναι υπήκοοί του; Πότε ενεργοποιείται το εργαλείο του στρατοπέδου1 και ποια είναι η τεχνολογία2 συγκρότησής του; Τα παραδείγματα των Lagers ανά τους αιώνες και τις διαφορετικές περιοχές του παγκόσμιου χάρτη είναι πολλά. Τα παραπάνω ερωτήματα θα μπορούσαν πιθανότατα να τεθούν για κάθε περιοχή της υφηλίου και ιδίως για τις περιπτώσεις όπου μια κεντρική εξουσία έχει το μονοπώλιο της απόφασης πάνω στη ζωή και το θάνατο ενός πληθυσμού. Το παράδειγμα που αφορά στη συγκεκριμένη διερεύνηση, λόγω εγγύτητας και δυνατότητας επιτόπιας μελέτης, είναι το ελληνικό κράτος από το 19ο αιώνα και τη συγκρότησή του μέχρι σήμερα.